Borbély: Készül a lakástörvény

Borbély: Készül a lakástörvény
Prioritás a jelenlegi lakáshiány orvoslása, valamint az elöregedett, európai normáknak messzemenően nem megfelelő lakótelepek feljavítása, regenerálása – jelentette be Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter november elsején Bukarestben a holland MATRA program keretén belül a Habitat Lakóközösségi Liga által szervezett városi környezet regenerációval kapcsolatos szemináriumon.

A szemináriumon részt vett Jaap L. Werner Hollandia romániai nagykövete, Hubert van Eyk a Holland Lakásügyi, Területfejlesztési és Környezetvédelmi Minisztérium képviselője, valamint ausztriai, bulgáriai szakértők és a lakótársulások képviselői.

 

A minisztérium egy a városi környezet regenerációval kapcsolatos programot, valamint egy a földrengés veszélyezettségének kitett tömbházak konszolidálást szorgalmazó akciótervet koordinál – hangsúlyozta Borbély László. 

A programok előmenetelével kapcsolatosan a miniszter elmondta: a hőszigetelési munkálatok összköltségének 2/3-át az állami költségvetés – központi és helyi hatóság – vállalja fel. A program felgyorsítása és hatékonyabbá tétele érdekében a közeljövőben jogszabály kiegészítés során lehetőséget adunk az önkormányzatoknak megelőlegezni a lakóközösségek részét egy a helyi hatóság, valamint az adott lakóközösség által aláírt protokollúm alapján. A földrengésveszélyes lakóházak megerősítését célzó program felgyorsítása érdekében nemrég módosítottuk a jogszabályt: ma helyi önkormányzati határozattal el lehet kezdeni a földrengésveszélyes lakóházak szerkezeti megerősítését. Az átlagfizetésnél kisebb jövedelmű lakók esetében mindezek a munkálatok költségmentesek, az átlagfizetésnél nagyobb jövedelemmel rendelkezők 25 év alatt, kamatmentesen fizetik ki a költségeket. A műszaki vizsgálatokat, valamint a terv elkészítését teljes egészében központi pénzekből fedezik.

 

Az uniós lehetőségekkel kapcsolatosan a fejlesztési miniszter kiemelte: a Regionális Operatív Program egyes tengelyén belül 2007-2013 között integrált tervek alapján fenntartható városfejlesztésére, valamint a város és a vidék közötti egyenlőtlenségek csökkentésére1,3 milliárd euró hívható le.  Az európai bizottság képviselőivel folytatott egyeztetések alkalmával elértük, hogy ne csak a nagy fejlesztési pólusokat érintő, hanem már a 10 ezer lakosságot érintő tervekkel is lehessen uniós pénzekre pályázni.

 

A miniszter prioritásként említette az országos lakásügyi stratégia elkészítését: szakértőkkel, valamint egy külföldi audit céggel dolgozunk egy több jogszabályt tartalmazó törvénycsomagon. Készül a jelenlegi lakástörvény kiegészítése és ennek az európai normákkal való harmonizálása, a bérlési viszonyok szabályozása, valamint a non-profit ágazat bevonásának szabályozása lakásépítési programok keretén belül.