Borbély: Fontos a romániai városoknak egy fejlesztési pólushálózati rendszerbe való foglalása

Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter július 15-i brüsszeli munkalátogatása alkalmával az Európai Bizottság Regionális Politikák Igazgatóságának vezérigazgatójával, Dirk Ahner úrral, valamint az adott intézményen belül Romániáért felelős Anastassios Bugas-szal ismertette a Regionális Operatív Program, illetve az Európai Területfejlesztési Programok jelenlegi helyzetét.

A romániai városoknak egy fejlesztési pólushálózati rendszerbe való foglalása kapcsán Borbély elmondta: Románia kormányának koncepciója szerint a fejlesztési pólusokat három szinten jelöljük ki: országos, regionális és helyi fejlesztési pólusok. A regionális fejlesztési pólusok összekapcsolják az országos és helyi fejlesztési pólusokat, céljuk megelőzni az ország régióinak egyenlőtlen gazdasági fejlődését.

A Regionális Operatív Program, a már leadott pályázatok helyzete és a 2008-ra elkülönített pénzalap volt a témája a Románia európai parlamenti képviselőivel való találkozásnak.

Borbély László miniszter Leonard Orbánnal, a multikulturalizmus és többnyelvűség EU-biztosával folytatott tárgyalása során hangsúlyozta az európai pénzalapok lehívásának és a kulturális sokszínűséget támogató programoknak a fontosságát. Borbély kiemelte, hogy az általa vezetett minisztérium támogatja a lakásépítést a roma közösségek számára.

Brüsszeli látogatása alkalmával Borbély László fejlesztési miniszter találkozott Mihnea Motoc-kal, Románia brüsszeli nagykövetével, valamint Antonio Lopez Isturiz-zel az Európai Néppárt főtitkárával és Kostas Sasmatzoglouval az Európai Néppárt külügyekért felelős titkárával.