Borbély: az unióban nem tiltott a ciántechnológia

Borbély: az unióban nem tiltott a ciántechnológia
Borbély László környezetvédelmi miniszter csütörtöki Bihar megyei látogatása alkalmával lapcsoportunk nagyváradi szerkesztőségében járt, ahol számos fontos környezetvédelmi kérdésünkre válaszolt.

A lapcsoportunknál tett tegnapi látogatása alkalmából többek között a ciántechnológiás bányakitermelésre vonatkozó álláspontjáról kérdeztük Borbély László környezetvédelmi minisztert, aki leszögezte, hogy noha egyik kezdeményezője volt annak a törvénytervezetnek, amely a ciántechnológiás bányakitermelés romániai betiltásáról szólt, ám ez a tervezet nem ment át parlamentben, és az Európai Unió sem tiltja ezt a kitermelési technológiát, így miniszterként ő sem tilthatja meg egy ilyen beruházás megvalósítását. „Nekem két álláspontom van ebben a kérdésben. Környzetvédelmi miniszterként az egyik álláspontom az, hogy a verespataki bányakitermelés áll, mert nincs meg a kulturális minisztérium által aláírt régészeti jelentés, és mert nincs urbanisztikai bizonyítvány. Személyes véleményem pedig az, hogy az állam hibázott akkor, amikor kiengedte a kezéből a kitermelési jogot, és egy számára előnytelen, mindössze 19 százalékos részesedésről szóló szerződést kötött.”
 
Monopol
 
A miniszter ugyanígy bírálta azt is, hogy az állam ugyanígy kiadta a kezéből a termálvizek kitermelésének jogát, melyek fölött most magáncégek rendelkeznek, és nagyon magas árat kérnek a termálvíz kitermeléséért. Bihar megye fűtésigényének több mint ötven százalékát biztosítani lehetne termálvizzel – jelezte a miniszter, aki elárulta, hogy a jövő héten Bukarestbe hívja azt a két monopolhelyzetben lévő váradi céget, melyek az itteni kitermelés monopolhelyzetben lévő tulajdonosai, hogy meggyőzze őket arról, hogy a helyi önkormányzatok számára hozzáférhetővé kell tenni a termálvízkitermelést. A Borbély Lászlóval készített interjút egy későbbi lapszámunkban fogjuk közölni.
 
Pap István