Borbély: A Kogălniceanu kártya sok vállalkozás életét megkönnyíti

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke
Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke
A Képviselőház október 23-án elfogadta a Mihail Kogălniceanu programot szabályozó 2011. évi 60-as számú sürgősségi kormányrendelet, amelynek célja a kis- és közepes vállalkozások támogatása a hitelfelvétel lehetőségeinek bővítésével.

 

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke elmondta: “A Kogălniceanu kártyát az RMDSZ javaslatára és közreműködésével dolgozta ki és indította be a kormány, ennek a kezdeményezésnek módosításait fogadta el most a képviselőház. A Szövetség a magyarországi Széchenyi kártya modelljének alapján dolgozta ki a kis- és közepes vállalkozásokat támogató kedvezménycsomagot és belefoglalta azt a kormányzati programjába is. Ez a kezdeményezés szerepel az RMDSZ gazdaságot élénkítő csomagjában is.”

A Kogălniceanu kártya nyújtotta támogatási összegek fedezhetik a beszerzési, termelési, értékesítési, eladási, kivitelezési, szolgáltatási, bér-, adó- és illetékbefizetési költségeket, illetve más kötelezettségek lebonyolítását az állami költségvetés felé.

“A támogatás révén már több, mint 4000 vállalkozás vette igénybea Kogălniceanu kártya nyújtotta előnyöket, a jelen könnyítések révén pedig remélhetőleg még többen fognak bekapcsolódni a programba. Az RMDSZ azért is sürgette az erről rendelkező sürgősségi kormányrendelet megvitatását és támogatta a képviselőházban való elfogadását, mert a gazdaság motorját képező kis – és közepes vállalkozások támogatása révén a gazdasági válságból való kilábalást segítjük. A jelenleg elfogadott rendelet jelentősen növeli a támogatás értékét, évi maximum 400.000 lej erejéig és jelenleg 13 bank nyújt garantált hiteleket” – fejtette ki Borbély László.

A támogatásról és a jelentkezés feltételeiről bővebben itt informálódhatnak.