Bonjour Québec

Bonjour Québec
Nagyvárad – Québec tartományáról tudhattak meg többet az érdeklődők, az EKE’91 Nagyvárad-Bihar január 29-én, szombaton megtartott előadásán az Ady Endre Líceumban.

Az előadást Pásztai Katalin tartotta, aki családjával tett kanadai kirándulás úti és élménybeszámolóját osztotta meg a hallgatósággal. Az előadásra szép számban eljöttek az érdeklődők, a terem teljesen megtelt.

Pásztai Katalin először Kanada rövid történelmét, földrajzát, politikai berendezését ismertette. Kanada a világ második legnagyobb országa teljes területe alapján számolva. Az ország tíz tartományból és három területből álló föderáció, melynek fővárosa Ottawa, jelenlegi „államfője” II. Erzsébet. Mindegyik tartománynak külön kormánya és miniszterelnöke van. Hegyek, erdők, tavak borítják, főbb nevezetessége a Niagara vízesés, Szent Lőrinc vízesés, a juharfa, melynek levele az ország zászlajában is benne van.

Québec tartománya

A hangulatos úti beszámoló következő  állomásán Québec tartományát mutatta be Pásztai Katalin: Québec Kanada egyetlen tartománya, ahol az egyedüli hivatalos nyelv a francia, úgy is mondhatnánk, hogy az angolszász tengerben közrezárt francia tartomány. A lakosok nyolcvan százaléka francia származású, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a francia hagyományok, építészet és nyelv megőrzésére. Az előadás során részletes ismertetést kaptunk Montrealról, a tartomány legnagyobb városáról, Québecről, a tartomány székhelyéről és a Saguenay folyón tett hajókázásról.

Pásztai Katalin bemutatta Montreal és Québec városát. Íme, néhány érdekesség az előadásból: Montreal a Szent Lőrinc folyó egyik hatalmas szigetén épült, amelynek közepén a Mont Royal (Királyi Hegy) emelkedik. Montrealban a fogcsikorgató hidegben a lakosok és a turisták a belváros alatti kilométeres hosszúságban húzódó utcahálózatokban tölthetik idejüket, ahol üzletsorok és éttermek várják őket. A képeken feltűnt a montreali stadion, amit az előadó inkább egy betonrengeteghez hasonlított. Montrealban található a 80 hektáros botanikus kert, ami harminc tematikus kerttel várja a látogatókat.

A Québec városnév indián eredetű, jelentése: ahol a folyó ősszeszűkül. A várost sziklás dombtetőre épült és fal veszi körül. A városban híres francia személyiségek szobrai láthatók, a csokoládé- és sajtmúzeumot is érdemes meglátogatni, ahol nem csak nézelődni, de kóstolgatni is lehet a finomságokból. A hangulatos keskeny utcákon érdemes végigsétálni. Ilyen utca például a Rue du Trésor, a művészetek utcája, ahol festők képeiben gyönyörködhetünk, és akár meg is vásárolhatjuk őket. A beszámoló utolsó állomása a Saguenay folyón tett sétahajókázása volt. A hajóból jól látszottak a fjordok is, amelyek a folyó két szélén emelkednek.

Az EKE’91 Nagyvárad-Bihar következő előadásán Marosi Annát kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, aki Észak varázsairól tart majd érdekes bemutatót.

Címkék: ,