Bombariadó Váradon: vaklárma

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Gazdátlanul hagyott csomaghoz riasztották szerda délután Nagyváradon a tűzszerészeket és számos más hatóság emberei is kivonultak. Kivitték a táskát a városból.

Tűzszerészek, rendőrök és titkosszolgálati alkalmazottak is kivonultak szerdán 15 óra tájban a Nufarul negyed végében lévő piachoz. Egy gyanús csomag miatt kaptak riasztást, ám a bombariadó lefújása után kiderült, hogy nem volt valós veszély – ám mivel ezt előre nem tudhatták, nagyon is komolyan vették a beavatkozást. A Nufarul negyed végében, a villamos végállomásánál lévő piac közelében léptek akcióba a szakemberek és a hatóságok. Egyik olvasónk, aki a művelet megkezdésekor épp a helyszín mellett haladt el, elmondta: a tűzszerészek autóját látta a piacnál, és a helyszínről mindenkit elküldtek, a forgalmat is lezárták, majd megérkeztek a mentők és a rendőrök autói is.

Akcióban

Épp zajlott a beavatkozás, amikor kerestük a Sürgősségi Esetek Felügyelőségét (ISU), ahol csak a szóvivő nyilatkozhat, ám őt nem lehetett elérni, a telefonhívásra válaszoló munkatársuk pedig kizártnak tartotta, hogy ilyesmi történne épp. Megerősítette viszont lapunknak a műveletek tényét a Bihar Megyei Rendőrség szóvivője, Alina Dinu, aki elmondta: „A csomag tulajdonképpen egy aktatáska, amit valaki a villamoson hagyott.”
A kiérkező szakemberek a villamos-végállomás környékét a mellette lévő távolságibusz-pályaudvartól a központ irányába az első tömbházig lezárták, szalaggal körbekerített zárt övezetet hoztak létre. Értesüléseink szerint a rendőrség tűzszerészei mellett a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egysége is a helyszínen volt. A beavatkozás gyorsan zajlott: az aktatáskát lehozták a villamosról, majd a buszállomás környékén áttették egy autóba, és kivitték a város területéről. Nagyban kezükre játszott az, hogy az eset eleve a település szélén történt, így hamar tudták lakatlan övezetbe juttatni a tárgyat.
Az akció lezárásának pillanataiban Alina Dinutól megtudtuk: a táskát „egy mezőre vitték ki, ahol nem robbantották fel, hanem specifikus biztonsági eljárás mellett kinyitották”. Az aktatáskában iratok voltak. A hatóságok most megpróbálják azokat visszajuttatni a tulajdonosnak. Úgy tudjuk, a hatóságokat egyébként a villamos vezetője riasztotta, amikor az utasok leszállása után a végállomáson várakozó üres kocsiban észrevette az aktatáskát.
A forgalom egyébként csak néhány tíz percen át szünetelt, a villamos is nem sokkal később már a megszokott rend szerint járt, a kordont is villámgyorsan elbontották. Bár voltak olyan járókelők, akik az akciót nézve azt hitték, gyakorlat zajlik, végül az éles bevetés gyakorlatának is jó volt a riasztás.

Szeghalmi Örs