„Bolyongás” hivatalaink útvesztőiben

Az állami közintézmények saját adónból fizetett személyzete az évtizedek óta megszokott hivatalnoki gőggel kezel bennünket.

1. Románia EU-ba lépésével bécsi családtagom itteni vezetői engedélyét elismer­ték, de kértek egy eredetiség igazolást is a kibocsátó szatmári hivataltól. A felhatalmazással, hogy eljárhatok ez ügyben, vidáman indultam eme apróságnak a végeére járni. A hivatal azonban csöpögő rosszindulattal fogadott. – Mi sose kérünk az osztrákoktól eredetiség igazolást! -buggyant a tisztviselőből az indulat.  Válaszom, hogy persze, mert osztrák irathamisító bandák nincsenek, csak olaj volt a tűzre. Aztán visszaadták a felhatalmazást, hogy az nem érvényes, csak ha rajta van az Apostille nevű bélyegző (Haye-i egyezmény). Nosza felugrottam Bécsbe (2 nap, 600 RON), ahol egy tisztviselő rábélyegezte ugyan az Apostille-t, de mosolyogva mutatta az új osztrák-román egyezményt, mely már eltörölte annak a további használatát! Mikor lelkendezve hazaértem, az itteni tisztségviselő lenézett rám az Olimpusz-ról és szárazon közölte, hogy nem egy ilyen kinézetű  bélyegzőre gondolt! Akkor és ott, a már úgy is mindegy alapon én úgy lepocskondiáztam, hogy ma is restellem, mert nő velt az illető, de érdekes módon a hivatalfőnök kiüzent ezután, hogy ne menjek kihallgatásra, mert aláírja a kért papírt. És bár ez már civil intézmény, az aláírása mellett ott díszelget hangzatos rendőri rangja is.

Nincs internetes kapcsolat

2. Becitáltak a Városházára (Registru agricol) adatfelvételre,, csak 9-15 órák közt, mikor mindenki dolgozik. A csinos, udvarias, de barátságtalan hölgy öt perc alatt mindent elintézett a néptelen irodában, napi húsz személyt hívnak csak, hogy ne legyen fárasztó. Megkérdeztem, hogy ha én a kért adatok alapján (ház, telek) már év­tizedek óta. adózok a  Városháza adóosztályán, miért nem kérik át onnan az adatokat, ahelyett, hogy behívjanak több tízezer embert? A hölgy végignézett, majd közölte: – a két osztály közt uram nincs számítógépes kapcsolat! Így aztán mifelénk egyenlőre inkább a lábak vannak használatban, mint az értelem.

Ügyintézés, a hivatal helyett

3. Eladtam az autómat, és mentem az iratokkal az adóhivatalba, hogy töröljék a nevemről. Ott f elháborodva (!) közölték, hogy amíg nincs papírral igazolva az új tulaj bejelentkezése, és ezt intézzem én ahogy tudom, az autó a nevemen marad és tovább adózok érte. A hivatal minden törvényes eszközével nem keresi meg a  vevőt ha az nem jelentkezik, hanem, mert így a kényelmesebb, megzsarolják a kisembert, az eladót, aki teljesen eszköztelen egy ilyen helyzetben. Nem hiszem, hogy ilyen törvénytelen rendelet létezik, de Szatmáron ez a mai napig is így működik. Szép, hí­zott,  jól öltözött tisztviselők világa ez, de nem föltétlen kell szeretni őket!

Tisztelettel: dr. Zagyva Miklós