Bolygatják a volt telepet

Bolygatják a volt telepet
Valójában még csak most kezdődött meg a volt nagyváradi szeméttelep hivatalos lezárása. Az elmúlt években végig csak átmeneti időszak volt.

Valami történik a megyeszékhely volt hulladéklerakójával. Mint az emlékezetes, a nagyváradi volt hulladéklerakó telep sokáig számos panasz oka volt a városban, de a környező településeken is. Amikor már elérte kapacitásának végét, és megtelt, nagyon gyakran gyanús tüzek keletkeztek ott: a lakosok szerint azért, mert a telep vezetői az akkori városvezetés tudtával egyszerűen felgyújtották a szemetet, hogy így tömörítsék, és legyen még hely újabb szállítmányoknak, de az illetékesek szerint mindig „öngyulladás volt” – a füst aztán a lerakóhely környéki összes településen mérgezte a lakosokat. Az évtizedekig használt telepet pár éve bezárták, aztán a hatalmas területen enyészni kezdett a hulladék, befüvesedett az egész. Most azt vettük észre, hogy ismét nyitva van az évek óta háborítatlan, lezárt terület: munkagépekkel van tele, és az egész területet mindenütt földgyaluzzák, felbolygatták, felásták, egyengetik.

Mi zajlik?

Megkerestük a nagyváradi városvezetést, hogy mondják el, mi történik. Ők azonban azt mondták, a nagyváradi RER Ecologic Service hulladékgazdálkodási cég az illetékes. Amikor az utóbbinál érdeklődtünk, igyekeztek ők is elhárítani a kérdéseket, azzal, hogy a Megyei Tanács az illetékes. Ennek ellenére végül Ban Viorel, a RER vezetője megadta a választ kérdéseinkre. Mit elmondta, valójában még csak most kezdődött meg a hatalmas volt nagyváradi szeméttelep hivatalos lezárása. Ezek szerint az elmúlt években végig csak átmeneti időszak volt, e terület nem volt sem megfelelően kezelve, sem hivatalosan és rendesen lezárva, mindössze az újabb szállítmányokat irányították át az új lerakóba. Az igazgató elmondta: európai uniós támogatásból zajlik a most megkezdett munka. „És nem csak itt, hanem a megye más megszüntetett lerakóit is most kezelik megfelelően, és szüntetik meg igazából”. A Megyei Tanács kapta az uniós pénzt erre, és ezek a munkálatok zajlanak most a volt váradi hulladéklerakó területén is. A kivitelező itt és más helyszíneken is a Construcții Bihor cég. A területet földgyaluzzák, a szeméthegyeket elegyengetik, a mérgező anyagok talajvízbe jutásának megakadályozására csatornákat létesítenek, majd földdel takarják be az egészet, erre jön majd a fű. Arra a kérdésre, hogy meddig tart mindez, az válaszolta: „pontosan nem tudom, de akár egy-két évig is, attól függ, milyen ütemben dolgoznak, mert ezek összetett munkálatok”.

Szeghalmi Örs