Bolojan új fejlesztési ötletei

Bolojan új fejlesztési ötletei
Belehúznak az épületek homlokzatainak felújításába, és nem csak Váradon. Emellett készülnek a választásra, továbbá együttműködnének a megye irányításával is. Új ötleteit ismertette Bolojan.

Több is mint ötlet már az első abból, amiket a PNL- s Ilie Bolojan nagyváradi polgármester és párttársa, Ioan Cupșa parlamenti képviselő ismertetett pénteki tájékoztatójukon. Az utóbbi ugyanis elmondta: kezdeményezésére Bukarestben törvénybe iktatják azt, hogy nemcsak a megyeszékhelyeken, hanem vidéken is indulhat az épületek homlokzat felújítási programja. Az önkormányzatok a munkálatok összértékének akár 50 százalékát is megelőlegezhetik, aztán külön adót kivetve 10 év alatt kérhetik vissza. Bolojan ehhez hozzátette: örül, hogy módosították a vonatkozó 153/2001-es számú törvényt. “Így már lehet kölcsönt folyósítani, a Váradon szokott 20 százaléknál nagyobb mértékben is, és nem csak műemlékekre, hanem más épületekre is. Eddig 5 év alatt lehetett aztán visszaigényelni a támogatást, ez duplázódik” – fogalmazott.

Prioritások

A polgármester hozzátette: E tekintetben két prioritási övezet van Nagyváradon. Az első a városközpont, egészen a Körös áruházig. Itt 70 ingatlan homlokzata felújítandó, ebből csak 30 % van kész. Viszont a módosítás nyomán belehúznak és két év alatt kész lehet az összes. Ehhez szeptemberben az első tanácsülésen meghozzák a szükséges határozatokat. A másik zóna a központ felé vezető utak térsége, itt is lesz rendezés, további két év alatt. Bolojan szerint legkésőbb 2021-ig külsőre fel lesz újítva a belváros. Emellett az összes kábelt leszedik a homlokzatokról, minden érintett utcát újraaszfaltoznak, bővítik a gyalogosforgalomnak szánt részeket és a zöldövezeteket.

Kooperálnának

Mint ismeretes, Váradon egyedül irányíthat a PNL, és a Megyei Tanács esetében is majdnem ez lett, de végül ott az RMDSZ és a PSD közösen szerezte meg a vezetést. Ezzel kapcsolatban Bolojan elmondta: a román-magyar határ menti fejlesztési támogatásokra eddig csak a megye pályázhatott, de változtak az előírások, így például már az önkormányzatok is pályázhatnak – “így vagy konkurencia indul, vagy együttműködünk, és mi az utóbbit akarjuk”. Ezért tárgyaltak Pásztor Sándor megyei tanácsi elnökkel, és egészségügyi támogatást kérhetnek közösen. Például egy új sugárterápiás készülékre, hogy legyen a megyében másik, ha a meglévő egyetlent javítják vagy karbantartják, valamint más berendezésekre is. Bolojan szerint, ha a körvonalazódó megegyezést betartja a megye vezetése is, akkor egységes pályázás lesz, ha nem, akkor egymásra rálicitálva lesz kénytelen versengeni uniós támogatásokért a megye és a megyeszékhely. Emellett Várad vezetése a megye irányításával együtt hajlandó anyagi részt vállalni abból, hogy szállítócégeket vonjanak a váradi reptérre. Továbbá azt javasolják, hogy az ipari parkok fejlesztése céljából a jól működő váradi fejlesztési részvénytársaság képviselje a megyét is ezután, ebben kap részvényeket a megye vezetése is – a megye hasonló, de rosszul teljesítő társasága pedig szűnjön meg. Az összes javaslatukat hétfőn írásban is megküldik Bolojanék Pásztoréknak. A megyeszékhely PNL-s vezetője azt is elmondta még: az ő pártjuk is készül a december 11 -i parlamenti választásra. A megyében épp a tájékoztató után tartottak elnökségi ülést, ezen Bolojan javaslatára úgy döntöttek, hogy szeptember végéig jelentkezhetnek azok, akik a PNL színeiben képviselő- vagy szenátorjelöltek szeretnének lenni, aztán lesz elbírálás és rangsorolás.

Szeghalmi Örs

Címkék: , ,