Bolojan: szövetségre kell lépni a debreceni reptérrel

Bolojan: szövetségre kell lépni a debreceni reptérrel
Nagyvárad polgármestere szerint a váradi reptérnek szövetségre kell lépnie a debreceni légikikötővel, mert egy kemény verseny csak veszteséget okozna mindkettő számára.

 

Miután a Bihar Megyei Tanács megszavazta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt új igazgatótanácsot a váradi reptér élére, Ilie Bolojan, a PNL megyei elnöke, Nagyvárad polgármestere máris megpendítette azt, hogy mi is a teendője az új testületnek. Mivel nem kell aggódnia amiatt, hogy megvádolnák azzal, hogy a debreceni reptér javára dolgozik, ezért nyugodtan jelenthette ki tegnapi sajtótájékoztatóján azt, hogy a nagyváradi reptér új igazgatótanácsa párbeszédet kell kezdeményezzen a debreceni reptérrel, valamint a debreceni polgármesteri hivatallal egy lehetséges szövetség létrehozása érdekében. Bolojan kifejtette: Nagyvárad a Kolozsvár, Temesvár és Debrecen által körülhatárolt háromszögben helyezkedik el, és minél közelebb van a városhoz egy másik repülőtér, annál inkább zavarja a váradi reptér működését. Mivel a debreceni reptér mindössze hatvan kilométerre van innen, ez kihatással van a váradi légikikötő működésére. Ennek egyik bizonyítéka Bolojan szerint az, hogy a Debrecenből repülővel utazóknak legalább a fele román állampolgár.

Két lehetőség

A polgármester szerint két lehetősége van a nagyváradi reptérnek: vagy durva versenybe kezd Debrecennel, amelyben mindkét reptérnek csak vesztenivalója van, vagy pedig együttműködik vele. Megítélése szerint meg kell egyezzen a reptér működtetéséről a Bihar Megyei Tanács és a váradi polgármesteri hivatal, ilyen megegyezés létezik Debrecenben is a városvezetés és a megyei közgyűlés között. Arra a kérdésünkre, hogy miben állna az együttműködés a debreceni reptérrel, Bolojan azt mondta: ez egy olyan szövetség lenne, amelyben a járatok egy részét Debrecenből, a másik részét Nagyváradról üzemeltetnék, és ezek a járatok nem fednék egymást, hiszen akkor az utasszám megfeleződne a két reptéren. „Ez a győztes formula. A másik megoldás a durva verseny, amit folytatni fogunk, de nem azért, mert mi versenyt akarunk, hanem azért, mert nincs más lehetőségünk. Nem akarjuk, hogy Nagyvárad Arad helyzetébe kerüljön, ahol negyven kilométerre Temesvártól van egy rendben lévő repülőtér, ami azonban nem működik” – fogalmazott a polgármester.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .