Bolojan lemondását kérik – de nem onnan

Akt.:
Bolojan lemondását kérik – de nem onnan
Alig választották meg harmadszor is Várad polgármesterévé, épp a választások miatt Ilie Bolojan lemondását kéri egyik párttársa, a katasztrofális bukaresti eredményeik miatt. Bolojan már a választásokkor beszélt erről.

Már az önkormányzati választások éjszakáján szóba hozott személyi következményeket Ilie Bolojan. Mint ismeretes, ő a PNL országos vezetőségének is tagja, és kampányfőnökük is volt. A PNL eléggé jó eredményt ért el országosan, Bihar megyében és Váradon kitűnőt, viszont Bukarestben úgy bukott hatalmasat a polgármester-jelöltjük Catalin Predoiu, hogy ráadásul ez előre látható volt. A bukaresti bukta úgy jött össze, hogy a PNL nem volt hajlandó kiegyezni a reformerőnek tartott Uniunea Salvați Bucuresti – USB jelöltjével, Nicusor Dannal, pedig összefogva nyerhettek is volna – így végül helyettük a PSD győzött Bukarestben, megszerezve a főpolgármesterséget is és az összes kerület vezetését is.

A választások éjjelén már lehetett tudni ezt, és a PNL váradi székhelyén az itteni győzelmüket szolidan köszöntő Ilie Bolojantól lapunk is többször megkérdezte, mi volt ez Bukarestben. Így felelt: „A fővárosban hibák történtek. Ezért majd le kell vonni a konzekvenciákat ott, és a felelősöket is megkeresni”. Többször rákérdeztünk, milyen hiba lett volna ez, amikor előre világos volt, hogy ha a PNL nem vonja vissza a jelöltjét, és nem áll be Nicusor Dan mögé, akkor mindkét erő elbukik, mígy az USB-t támogatva megverhették volna a PSD-t – ezekre azonban Bolojan kerülte a válaszadást.

Követelés

Nos, most az ő fejét is követelik már a pártban. A bukaresti I. Kerület PNL-szervezetének elnöke, Mihai Voicu nyilvánosan azt kérte, hogy Bolojan mondjon le a PNL főtitkári posztjáról. Azzal vádolja őt, hogy „beült kampányfőnöknek”, de aztán nem volt aktív. Emellett azért is várja a lemondását, mert a parlamenti választásokra készülve nem szeretné, „ha ingázó főtitkára lenne a pártnak”. Mihai Voicu szerint Bolojan azt válaszolta, hogy csak akkor mond le, ha azt Emil Boc kéri tőle.

Pár napja még olyan hírek keringtek, hogy ha a rossz bukaresti eredmény miatt a PNL mostani két társelnöke, Vasile Blaga és Alina Ghorghiu visszavonul, és egy elnök lesz, akkor Bolojan megpályázná azt. Ám a duó közölte, hovgy nem vonul vissza, mert a fővárost kivéve általában jól szerepelt a párt. Voicu szerint a tömörülés öt különféle második vonalbeli vezetője már lemondott viszont, és ő Bolojan távozását is várná. Utóbbi védelmére kelt viszont Adriana Săftoiu, aki szerint Ilie Bolojan nem az egyedüli felelős a bukaresti fiaskóért, „és ő különben is jó eredményt ért el otthon, Nagyváradon”. Egyébként amikor Bolojan, előző polgármesteri mandátuma idején a párt főtitkára lett, felmerült, hogy el tudja-e látni mindkét tisztségét, és ő azt mondta, hogy gond nélkül.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,