Boldogság, merre vagy?

Fotó: telegraph.co.uk
Fotó: telegraph.co.uk
Az embernek a fő vágya, hogy megtalálja a boldogságot. Pszichológusok, filozófusok keresik a magyarázatot arra, mi eredményezi a boldogságot.

Egyértelműen megállapítják, hogy önmagában az anyagi jólét nem eredményez feltétlenül pozitív életérzést. Ma már nemzetközi intézmények, egyetemek elemzik az országok boldogság- indexét. Milyen helyet foglal el a tanulmányozott 156 ország a boldogság-lista rangsorában?
A film sajátos eszközeivel érzékelteti a neves angol rendező, Peter Chelsom, mennyire bonyolult kérdésről van szó.

A filmről

2014-ben készült Peter Chelsom rendezésében Hector és a boldogság keresése-című film, Francois Lelord hasonló című, bestsellerré vált könyve alapján. Az angol- német- kanadai- dél-afrikai filmet (Hector and the Search for Happiness) 2012.- 2013-ban forgatták. A film főszereplője Hector, neves londoni pszichiáter. Látszólag minden feltétele meg van ahhoz, hogy elégedettnek, boldognak érezhesse magát. Jólétben él, barátnője, a gyönyörű Clara szereti, és férjhez akar menni hozzá. A néző betekintést nyerhet a Hector orvosi munkájába. Türelemmel, megértéssel bánik a betegeivel. Egyes esetekben javasolja, hogy a paciens változtasson az életmódján. Rájön arra, hogy habár a boldogság elérésére vonatkozó tanácsokat adja, de ő maga nem tudja, mit jelent a boldogság.
A néző érzékeli az orvos magatartásában a bizonytalanságot.
Hector radikális döntést hoz. Abbahagyja a pszichiáteri munkáját, és világ körüli utazásra megy, keresve a boldogság forrását. Elhatározását közli a barátnőjével, aki végső soron elfogadja döntését. Clara egyetlen kérése, hogy a naplójába írja le az élményeit, az így szerzett tapasztalatait.
A film érzékelteti, hogy az anyagi jólét önmagában még nem elégséges a boldogsághoz, más elemek is szükségesek.
Simon Pegg remekül érzékelteti bizonytalansággal küzdő Hector szerepét, aki mindennek ellenére nem elégedett a sorsával.
Hector Londonból Kína fele vezető repülőúton megismerkedik egy gazdag, de arrogáns bankárral, Edwarddal. Kínai tartózkodása során a bankár irányítja Hectort. Eljutnak Shanghai egyik jó nevű szállodájába, ahol vidám társaság fogadja. Rendkívül jól érzi magát. Megismerkedik Ying Li-vel (Ming Zhao), a szép, fiatal hölggyel, akit azonnal megszeret. A néző előtt feltárul Hector boldogságot kereső útja. Javasolja a lánynak, ismerkedjenek meg a várossal. Érdekes jelenet tanúja a pszichiáter. Az utcán fiatalok egy csoportja a földön ülve kávézgat, és rendkívül elégedettek. Mi teszi őket boldoggá – kérdezi Hector. Kiderül, hogy faluról származó dolgozók, akik a munkájuk révén szerzett pénz egy részét haza küldik. Végül az is kiderül, hogy Ying Li nem az, akinek kiadja magát. Bár ő is faluról származik, nem ülhet le velük beszélgetni, mert „nem tisztességes” úton szerzi a pénzt. Valóságban prostituált, akit futtatója alaposan elver. A film érzékelteti, hogy a különböző közösségek, egyének számára, mit jelent a boldogság. Fontos szerepet játszanak az emberi kapcsolatok, az egymáshoz való tartózás.
Hector utazása során találkozik szerzetesekkel, akik nagyon egyszerűen élnek, de elégedettek az életükkel.
Útitervében szerepel, hogy megkeresi egyetemi társait. Így eljut Afrikába, ahol találkozik a Michaellel, az orvossal, aki bennszülötteket gyógyít, rendkívül nehéz feltételek között dolgozik. Hector is bekapcsolódik ebbe a gyógyító munkába. Közben észreveszi, hogy Michael és Marcel párkapcsolatban élnek.
Az afrikai útja során egy technikailag elavult repülőgépen utazik. Fél a repülőszerencsétlenségtől. Azonban egy bennszülött nő megnyugtatja, eddig ilyesmi nem történt, és meghívja, látogassa meg a közösségüket. Látogatása örömöt okozott az ott lakóknak, tánccal, énekkel fogadják.
Nemcsak pozitív tapasztalata volt. A szállodába vezető úton elrabolják. Az emberrablók patkányokkal telt lebujba zárják, meg akarják ölni. Valahogy megszabadul. Los Angelesbe utazik, ahol régi szerelme Agnes dolgozik. Azonban a nő számára Hector csak a régi emléket, a barátságot jelenti. Férjével várják a gyermekük születését.
Érdekes Agnesnek és Hectornak Coreman professzorral való találkozása, aki a Boldogságtan Központ vezetője. Olyan szkennelési technológiával rendelkezik, amely alapján meg tudja mondani, milyen típusú érzelmek uralják az illetőt. Hector kétkedve, de elfogadja a kihívást. A képernyőn kivetített agy-térképen látható, negatív érzelmek uralják. Ekkor megszólal a telefon. Clara hívja…
Szereposztás
Simon Pegg- Hector. Rosamund Pike- Hector barátnője, Clara. Stellan Skarsgard- Edward. Barry Atsma- Michael. Toni Colette- Agnes, Hector régi barátnője. Jean Reno- Diego. Christopher Plummer- Coreman professzor.
A film rendezője Peter Chelsom. Forgatókönyvíró: Peter Chelsom, Maria von Heland. A forgatókönyv Francois Lelord Hector utazása avagy a boldogság nyomában című könyvének adaptációja alapján készült.
Zeneszerző: Dan Mangan, Jesse Zubot. Operatőr: Kolja Brandt.
Megtalálja Hector a boldogsághoz vezető utat? Lev Tolsztoj szavai jutnak eszembe: „A boldogság forrása nem rajtunk kívül, hanem bennünk van.”
Kolozsváron a filmet a 6. Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be. Szeptemberben a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon került bemutatásra.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,