Bogdan Aurescu: leírhatatlan tragédia, ami Berlinben történt; az orosz nagykövet meggyilkolása felháborító cselekedet

Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu
Az Államelnöki Hivatal nevében együttérzését fejezte ki Bogdan Aurescu államfői tanácsos a hétfő este történt berlini tragédia áldozatai hozzátartozóinak, ugyanakkor “felháborító tettnek” minősítette az Oroszország ankarai nagykövete ellen elkövetett merényletet.

“Az Államelnöki Hivatal nevében őszinte részvétemet fejezem ki a gyászoló családoknak, a németországi hatóságoknak és a német népnek. Leírhatatlan tragédia az, ami a berlini Breitscheidplatzon történt” – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Bogdan Aurescu.

Az elnöki tanácsos beszélt az Oroszország ankarai nagykövete ellen elkövetett merényletről is.

Mint mondta, egy diplomatának a meggyilkolása – akinek épp a béke fenntartására és a nemzetközi biztonság megőrzésére irányuló tárgyalás az elsődleges feladata, mindennemű erőszak határozott elutasításával – felháborító cselekedet.

Hétfő este teherautó hajtott a tömegbe egy berlini karácsonyi vásáron. A német rendőrség legfrissebb adatai szerint a tragédiának eddig 12 halálos áldozata van, 48-an pedig megsérültek, többen súlyosan.

Ugyancsak hétfőn fegyveres merénylet áldozata lett Oroszország ankarai nagykövete, Andrei Karlov. A támadás egy Oroszországot bemutató fotókiállításon történt, a támadó hátulról lőtt rá az éppen beszédét tartó diplomatára. A nagykövetet kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét.

AGERPRES/(RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro