Felújítás

2021.04.26. 08:31

Cölöprengeteg a Kálvária-dombon

Már kétsornyi cölöpöt fúrtak be megerősítés céljából a nagyváradi Kálvária (Gomba) -dombba, és a még ide tervezett fémoszlopok mellé újabb cölöpöket is bele kell fúrni a domboldalba.

Pap István

A nagyváradi Kálvária-domb felújítását hamarosan be kellene fejezni, hiszen már így is évek óta húzódik a dombmegerősítés, amelyet a 2016 végén bekövetkezett földcsuszamlás miatt kell elvégezni. A geotechnikai szakértők azonban azt kérték a polgármesteri hivataltól, hogy a már meglévők és tervezettek mellé további tíz betoncölöpöt fúrjanak be a domboldalba, hogy ezzel is erősítsék a domboldal szerkezetét. „A kétsornyi betoncölöp lefúrása után a szakértők figyelték azt, hogyan viselkedik a stabilizálószerkezet, és kérték a második sor cölöp kiegészítését további tíz biztonsági cölöppel. A következő időszakban meglátjuk azt, hogyan lehet idehozni az eszközt, és hogyan biztosítjuk számára a műszaki utat” – nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak Marius Mo§, a nagyváradi önkormányzat Nemzetközi Finanszírozású Projektek Menedzsmentigazgatóságának (DMPFI) a vezetője. Az új munkálatok miatt a kivitelezés határidejét valószínűleg kitolják nyár elejéig. Jelenleg a dombon elkészült és félig kész részek: ösvények, vízelvezetők, betonplatformok stb. vannak. A domboldal helyrehozatalára 2,6 millió lejt irányoztak elő. A kivitelező Gavella cég ebből a pénzből a megrongálódott lépcsőket és kilátókat, a filagóriákat valamint a domboldalba épített kávézót kell helyrehozza. A Kálvária-dombot a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében újították fel, illetve részben építették be, de alig pár hónappal a munkálat átvétele után, feltehetőleg a csapadékos időjárás hatására is, a domboldalon földcsuszamlás történt, ami magával vitte az ott kiépített lépcsőket, ösvényeket, kilátókat és egyéb tájépítészeti elemeket. Egyes szakértők szerint azért történt a földcsuszamlás, mert túlságosan megterhelték azt építményekkel, ezért a domboldal nem bírta el a nagy súlyt. Mások azt mondták, hogy nem volt kiépítve a drénrendszer, ezért a csapadék gyakorlatilag kimosta a talajt a ráépített elemek alól. A városháza elrendelte a szakértői vizsgálatot, de abból nem derült ki egyértelműen, hogy ki volt a hibás a történtekért.

Per

A polgármesteri hivatal később beperelte a kivitelezőket és a tervezőt, de első fokon a bíróság elutasította a keresetet azzal érvelve, hogy a város határidőn túl fordult bírósághoz. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal a Nagyváradi Ítélőtáblához fellebbezett 2,45 millió lejes kártérítési igényével. Eugenia Borbei, az önkormányzat jegyzője érthetetlennek tartja, hogyan lehetett elkésettnek minősíteni a város keresetét. Ez csak abban az esetben állná meg a helyét, ha a bíróság a munkálatok átvételétől számította volna az elévülési időt, „ami abszurd, hiszen nem számolhatsz azzal, hogy egy munkálat ilyen módon tönkre fog menni, rögtön az átvételt követően” – mondja a jegyző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában