Bodog: Erre az évre biztosított a kanyaró ellen védő vakcinaadag

Bodog: Erre az évre biztosított a kanyaró ellen védő vakcinaadag
Romániának 2017 végéig biztosított a kanyaró ellen védő vakcinatartaléka, ezen a héten 109.000 dózist osztottak szét az országban – jelentette ki pénteken Fălticeni-ben Florian Bodog egészségügyi miniszter.


Bodog elmondta, az Egészségügyi Világszervezethez fordult kanyaróellenes oltóanyagért, éa pozitív választ kapott, így egész évre biztosított lesz a szükséges vakcinamennyiség.

”Nagyon jól tudjuk, hogy a járvány számára nincsenek határok. Nem áll meg a határellenőrzési pontoknál, hogy felmutassa útlevelét. A kanyaró a szomszédos országokra is átterjedhet, éppen ezért más országoknak szánt tartalékokat átcsoportosítottak, és Romániának juttattak, jelenleg az átvétel folyik’ – mondta az egészségügyi miniszter.

Bodog szerint a jelenlegi helyzetet az váltotta ki, hogy az elmúlt években nem írtak alá hosszú távra szóló szerződéseket a vakcinák beszerzésére. ‘Mi négy évre kötjük meg a szerződéseket, pontosan leszögezve a mennyiségeket, hogy a cégek tudják előre: Romániának 2018-ra 400.000 vagy 500.000 dózist kell előállítaniuk. Az oltóanyag nem olyan gyógyszer, amelyet két-három hét alatt, egy hónap alatt elő lehet állítani. Itt harminc-negyven hónapig tartó procedúrákról van szó, nekünk pedig előreláthatóságot kell biztosítanunk a gyártóval szemben is’ – tette hozzá az egészségügyi tárca vezetője.

www.agerpres.ro