ERDON Országos hírek

2008.02.27. 16:59

Családi pótlék: diákoknak kedvező kormánydöntés

<p><B>Bukarest- </B>A szerdai kormányülésen elfogadták, hogy a családi pótlék a középiskola befejezéséig járjon a diákoknak, s nem csupán a 18. életévük betöltéséig, jelentette be Călin Popescu Tăriceanu kormányfő.<B></B></p>

Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök szerint a mostani döntés meghozatalakor figyelembe vették azt, hogy sok diák már a tizenegyedik osztályban vagy a tizenkettedik osztály elején betölti tizennyolcadik életévét. Mint ismert, a közelmúltban az ország több megyéjében, köztük Biharban is japán sztrájkot kezdeményeztek a tanulók, így tiltakozva a kormány azon sürgösségi rendelete ellen, melynek értelmében a nagykorúaknak 2008. január elsejétől nem jár többé családi pótlék. A fiatalok akciójával- mellyel több iskolában a tanárok is szolidaritást vállaltak- a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezetek Föderációja is egyetértett, kiemelve azt, hogy közel 218 ezer olyan diákot érint az intézkedés, akik olyan "rossz ihlettel" rendelkeznek, hogy a tanév befejezése előtt töltik be tizennyolcadik életévüket.

Mint ismert, az ominózus intézkedés kezdeményezője a Munka-, Esélyegyenlőségi és Családügyi Minisztérium volt, a román kormány pedig tavaly év végén fogadta ezt el. A sürgösségi kormányrendelet jelen pillanatban is érvényben van, azonban megváltoztatható, amennyiben a parlament is egyetért a kabinet tegnapi döntésével.

Ciucur L. Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!