Bocsánatot kért a pápa a szexuális bűnökért

Szégyent és bűnbánatot kiáltott a pápa a régóta várt bocsánatkérésében a főleg gyerekek ellen elkövetett szexuális zaklatásokért. A levélben közzétett „mea culpa” a vétkesek szigorú megbüntetését szorgalmazza.

Szépséghibája, hogy csak az Írországban elkövetett egyházi bűncselekményekre vonatkozik, vagyis a szent Atya óvakodott kiterjeszteni azt például Németországra, ahol a testvére is érintett lehet a csúfságokban. 

Az ír katolikus egyházra hárította a feladatot, hogy állítsa helyre a jó hírnevét. A levél szégyenletes módon hallgat az ír katolikus egyház vezetésének felelősségéről, nem beszélve a Vatikánról, amely a maga szabályaival, irányelveivel, és hallgatásával szintén bűnrészes abban, ami – természetesen – nem csak Írországban, de Németországban, és más országokban történt, amikről XVI. Benedeknek egy szava sincs.

Amit a Pápa ezzel a levéllel művelt, az szégyenletes. Senkit nem elégít ki. Nem szolgálja a katolikus egyház megújulását, nem nyújt kellő elégtételt a többezernyi áldozat számra sem. Valójában azt jelenti, hogy a szent szék mégsem hajlandó szembenézni a probléma teljességével, és annak mélységével. Jele nincs annak, hogy a csuhások ténylegesen a tudatában lennének annak, amit elkövettek, mégpedig a saját híveik, követőik, azok ellen, akik teljes mértékben bíztak bennük.
 

Címkék: , ,