BL–döntő: Mester és tanítványa harca

BL–döntő: Mester és tanítványa harca
A Bayern München 2001 után, az Internazionale viszont 1965 után nyerheti meg ismét a legrangosabb európai kupasorozatot. A két együttes edzője egykor együtt dolgozott a Barcelonánál. Szombat este ellenfelek lesznek Madridba.

Először rendezik szerda helyett szombaton a legjelentősebb európai labdarúgókupa fináléját: Madridban ma este az Internationale és a Bayern München küzd meg a Bajnokok Ligája történelmének tizenegyedik döntőjében. A debütálás mellett a hétvége legfontosabb sporteseménye jubileumot is hoz: az adidas pedig éppen tizedik alkalommal készít különleges tervezésű labdát a BL–döntőre. A sportszergyártó „Döntő Madrid” elnevezésű játékszere felidézi a BL elmúlt éveit: az utóbbi tíz finálét egy-egy aranyszínű csillag szimbolizálja.
A madridi meccsen egyébként mester és tanítványa találkozik egymással, ugyanis egy évtizeddel ezelőtt együtt dolgoztak az FC Barcelonánál. Louis Van Gaal elismert, ünnepelt edzőként szerződött a katalánokhoz 1997-ben, miután korábban az Ajax Amszterdammal már minden lehetséges trófeát begyűjtött. Az idő tájt már a katalánok szakmai stábjában dolgozott a fiatal portugál José Mourinho, aki tolmácsként kezdte a klubnál, de Bobby Robson mellett már asszisztens volt, feladatai közé tartozott az ellenfél feltérképezése, az edzéstervek összeállítása. Van Gaal is bízott a portugálban, hiszen fiatal munkatársa még több felelősséget kapott, és nemegyszer előfordult, hogy ő tartotta az edzéseket. Az így megszerzett tapasztalat Mourinho számára döntő volt abban, hogy tovább építse karrierjét, így amikor Van Gaal távozott Barcelonából, ő is elhagyta a klubot, hogy kipróbálhassa magát vezetőedzőként.
A két szakvezető futballfilozófiája sokban hasonlit, de a különbségek még fontosabbak. Mindezt Van Gaal így fogalmazta meg egy Mourinhóról szóló könyvben pár évvel ezelőtt: „Ő sokkal jobban hisz a védekezésben, mint a támadásban. Én azt gondolom, hogy szórakoztatnunk kell a közönséget, számára viszont a győzelem a legfontosabb. Ez a legnagyobb differencia köztünk.”
A legfontosabb közös vonás Van Gaalban és Mourinhóban alighanem a fegyelem és a csapatjáték kihangsúlyozása. Mindketten óriási jelentőséget tulajdonítanak a labdarúgók viselkedésének a pályán és azon kívül is.
Szombat este viszont ellenfélként találkoznak és egyikük Ernst Happel és Ottmar Hitzfeld nyomdokaira lép. Eddig ugyanis csak az osztrák és a német szakvezetőknek sikerült két különböző csapattal egy–egy alkalommal megnyerni a legrangosabb sorozatot. Előbbi Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyert 1970–ben a Feyenoord, majd 1983–ban a Hamburg edzőjeként, míg Hitzfeld 1997–ben a Dortmunddal BEK–et, 2001–ben pedig a Bayernnel BL–t nyert. Van Gaal eddig 1995–ben az Ajax szakvezetőjeként hódította el a BEK–aranyat, Mourinho vezetésével pedig 2004–ben az FC Porto nyert BL–t.

Statisztikák
A Bayern Münchennek egyébként éppen a Hitzfeld-csapattal nyert utoljára BL–t, azelőtt 1974–76 között sorozatban háromszor nyerte meg a BEK–et. Az Inter viszont 45 év után állhatnak ismét Európa trónjára. A milanói alakulat 1964–ben, majd 1965–ben is megnyerte a BEK–et. Olasz csapat 12., német 7. alkalommal diadalmaskodna, előbbi nemzet ezzel utolérné az élen a spanyolokat.
Az Internationale és a Bayern München eddig négy alkalommal játszott egymás ellen: 1988–ban, az UEFA Kupa 3. fordulójában az olaszok 2–0 arányban győztek Münchenben, a milánói visszavágón pedig 3–1–re nyert a Bayern. 2006–ban a BL csoportkörében Milánóban 2–0-ra nyertek a németek, a visszavágón pedig 1–1-es döntetlen született.
A Bayern a legutóbbi 28 olasz ellenféllel szemben megvívott összecsapásából csak 9–et nyert meg, 12-szer vesztett, 7 alkalommal döntetlent ért el, viszont az Inter legutóbbi öt, német csapat ellen játszott találkozóját elveszítette.
Tehát az Inter először lép pályára döntősként a BL–ben, a Bayern viszont nyolcadik fináléjára készül a legrangosabb európai kupasorozatban. A milánói alakulat eddig négyszer játszott BEK–döntőt (kétszer megnyerte), ezzel szemben a német alakulat eddig hétszer szerepelt BEK–, vagy BL–fináléban (négyszer nyert). Először fordul elő az európai kupasorozat 1955–56-os indulása óta, hogy a BL–döntő mindkét résztvevője triplázásra hajt, azaz hazája bajnoksága és kupasorozatának megnyerése után a legrangosabb sorozatot is megnyerje.

Nyilatkoztaok
José Mourinho, az Inter vezetőedzője úgy véli, nem „tisztelik eléggé” Olaszországban, ezért hatalmas elégtétel lenne számára, ha csapatával megnyerné a szombaton Madridban a Bajnokok Ligáját. A szakember azt is elmondta, a BL-győzelmet még a világbajnoki címnél is többre tartja. „Ez a sorozat a legfontosabb a világon. Nagyobb súlya van, mint a világbajnokságnak, mert a klubcsapatok magasabb szinten futballoznak, mint a nemzeti válogatottak” – kezdte nyilatkozatát a BL presztízsére és a szombati finálé fontosságára utalva a szakember. A két szakvezető egyébként jól ismeri egymást, három évig dolgoztak együtt az FC Barcelonánál, ezért ez az oka annak, hogy az amúgy nem éppen visszafogottságáról ismert két tréner, ezúttal igencsak körbeudvarolta a rivális együttest, s annak edzőjét. „José a barátom. Örülök, hogy találkozunk Madridban. Persze tudom, hogy ő le akar győzni engem, de ez nincsen másként fordítva sem” – mondta Van Gaal. „Sokat tanultam Bobby Robsontól, de Van Gaal volt az igazi mentorom” – jelentette ki Mourinho, aki előbb Robson tolmácsa volt a Barcelonánál, majd az angol szakembert váltó Van Gaal előléptette segédedzőnek.

Várható kezdőcsapatok
Bayern München: Butt – Lahm, van Buyten, Demichelis, Contento – Hamit Altintop, van Bommel, Schweinsteiger, Robben – Olic, Müller.
Internazionale: Julio Cesar – Maicon, Samuel, Lúcio, Zanetti – Cambiasso, Stankovic – Sneijder – Eto’o, Milito, Pandev.
Madrid, Santiago Bernabeu Stadion. 21.45 óra, Tv 2, Pro Tv.