Bizottsággal a gazdaságfejlesztésért

Nagyvárad – Biró Rozália alpolgármester és Huszár István a nagyváradi helyi tanács költségvetési bizottságának elnöke helyi gazdasági szereplőkkel tárgyalt az RMDSZ nagyváradi helyi frakciója által javasolt Gazdasági Párbeszéd Bizottságának létrehozásáról.

Biró Rozália a hétfő reggeli talákozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy e bizottság létrehozása lehetőséget teremtene arra, hogy a helyi önkormányzat valódi párbeszédet folytathasson a magánszektorral, mely utóbbinak nagyobb szerep juthatna Nagyvárad gazdasági életének alakításában. Huszár István felsorolta, hogy ebben a bizottságban részt venne a városháza gazdasági igazgatósága, a helyi tanács szakbizottságának kéviselői valamint a Kis- és Középvállalkozók Országos Tanácsa, a Bihar megyei vállalkozói szövetségek, a Bihar Megyei Ipari és Kereskedelmi Kamara és a ROVE egy-egy képviselője. A bizottságot a város gazdasági ügyekkel megbízott alpolgármestere vezetné. A bizottság feladata lenne javaslatokat megfogalmazni illetve jóváhagyni azokat a helyi tanácsi határozatokat, melyek a város gazdasági életére befolyással vannak, beleértve a költségvetési, az adó- és illetékügyi határozatokat is.

A bizottság egyik feladata lenne olyan határozatok jóváhagyása is, melyek a városba vonzzák a befektetőket. Arra a kérdésre, hogy a bizottságban részt vevő vállalkozók, vagy vállalkozói szervezetek nem fogják-e gátolni az újabb befektetők Váradra érkezését az erős konkurrencia kialakulását megakadályozandó, Biró Rozália elmondta, hogy ez nem állna érdekükben, mert az új befektetők is belépnének egy vállalkozói szövetségbe, ami tagdíjat vagyis plusz jövedelmet jelentene az illető szövetségnek. Továbbá a bizottság úgy lenne kialakítva, hogy senkinek se legyen többsége benne. A tervezetetről a nagyváradi helyi tanács hétfői (mai), rendkívüli űlésén szavazak.

Pap István