Bizonytalan az együttműködés

Bizonytalan az együttműködés
Nagyvárad – Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a Magyar Polgári Párt Bihar megyei szervezete. Lengyel György elnök és dr. Kóródi László elnökségi tag egyre bizonytalanabb az RMDSZ-el való együttműködést illetően.

Lengyel György elnök arról számolt be, hogy április 5-én megalakult a Magyar Polgári Párt megyei szervezete. Megitélésében nem véletlen, hogy viszonylag rövid idő alatt, vagyis az országos pártbejegyzést követő három héten belül az időközben megalakult 13 helyi filiálé létrehozta a megyei szervezetet, mivel az MPE tömegbázisára építkezhettek. Szerinte a gyors szervezkedés annak is köszönhető, hogy azokon a településeken, ahol “az RMDSZ-es elöljárók egy vagy több személyes kiskirályságokat építettek ki”, a magyar lakosság körében nagy az elégedetlenség. Kedden az MPP székelyhídi szervezete is megalakult, a hétvégén pedig várhatóan a hegyközpályi filiálé is létrejön. Időközben zajlanak az előkészületek a helyhatósági választásokra, a tizennégy meglevő helyi szervezet tanácsosi listát állít, s a települések egy részén polgármester-jelöltje is lesz a pártnak. Egyébként a helyi szervezetek joga és felelőssége, hogy kit indítanak a választásokon, a megyei és országos elnökség csupán véleményezi a névsort. A jelenleg is működő Polgári Irodában lesz a tömörülés kampányközpontja, de már kérvényt nyújtottak be a polgármesteri hivatalhoz, hogy a párttörvény értelmében számukra is biztosítsanak megfelelő székhelyet.

Mérlegelnek

Dr. Kóródi László elnökségi tag az RMDSZ-el való esetleges együttműködés kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy “a labda jelenleg az RMDSZ oldalán pattog”. Elmondása szerint a két tömörülés képviselői utoljára két héttel ezelőtt ültek egy asztalhoz. Az MPP azóta is várja, hogy tárgyalópartnere felvegye vele a kapcsolatot, mert “továbbra is nyitott a kompromisszumra”. Markó Béla néhány nappal ezelőtti nyilatkozata, miszerint az RMDSZ egyetlen párttal sem köt választási koalíciót, azonban “kissé más fényben tünteti fel a dolgokat” és a Bihar megyei MPP-sek “teljes mértékben bizonytalanok az együttműködést illetően”. Mindezek tükrében nagy a valószínűsége annak, hogy a párt külön tanácsosi listát fog indítani Nagyváradon. A többi jelölt esetében a politikai racionalitás jegyében még mérlegelnek, így elvileg egyetlen forgatókönyv sem kizárt.

Ciucur L. Antonius