Bizonytalan a fejét vesztett berlini Hitler-szobor sorsa

Megjavítják a berlini Madame Tussaud múzeumban sérüléseket szenvedett Hitler-szobrot, ám egyelőre bizonytalan, hogy mikor láthatja ismét a nagyközönség a fejét vesztett viaszbábut – közölte hétfőn a német főváros viaszmúzeumának szóvivője.

“A viaszbábut restaurálni fogják, egyelőre azonban a kár mértékét próbálják felmérni a szakemberek” – jelentette be a szombaton nyílt múzeum szóvivője, aki arról is beszámolt, hogy egyelőre nem döntöttek arról, hogy egyáltalán újra kiállítják-e a volt diktátor képmását.

A Führer szobrát alig néhány perccel a múzeum megnyitása után rongálta meg az egyik látogató, aki felháborodásában letépte a viaszbábu fejét. A 41 éves, korábban rendőrként dolgozó berlini férfi az őt lefogni igyekvő látogatót is megütötte, ezért – és a rongálásért – őrizetbe is vették. Hitler szobrát ezután haladéktalanul eltávolították a panoptikum kiállítóteréből.

A viaszfigura bemutatása egyébként már a múzeum megnyitója előtt vitákat váltott ki. A mintegy 70 más történelmi személyiséggel – közte Otto von Bismarck kancellárral, Erzsébet császárnéval és Helmut Kohl volt kancellárral – együtt bemutatott Hitler-figurát részben emiatt egy íróasztal mögé ültették a kiállítás szervezői, hogy megóvják a fényképekhez pózoló látogatók keltette esetleges veszélyektől.