Bizalmat szavaztak a kormánynak

Bizalmat szavaztak a kormánynak
Bizalmat szavazott szerdán a parlament a Sorin Grindeanu miniszterelnök vezette kabinetnek. A képviselők és szenátorok közül 296-an támogatták, 133-an ellenezték az új kormány beiktatását.

Az összesen 463 honatya közül 433-an voltak jelen a parlament két házának együttes ülésén, 429-en szavaztak, egy voksot érvénytelenítettek. Kelemen Hunor kedden azt közölte: az RMDSZ megszavazza a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormányt.

„Építő jellegű párbeszéd”

Civilizált és az építő jellegű párbeszéden alapuló kapcsolatot szeretne kialakítani az ellenzékkel Sorin Grindeanu. A kijelölt kormányfő szerint a politikai csatározások súlyosan akadályozták bizonyos intézmények működését. A kijelölt kormányfő azt mondta a parlament két házának együttes ülésén, hogy a normalitás első jelének éppen a parlamentben kell megmutatkoznia, mert „egy normális országban a politikusok azokért dolgoznak, akik megválasztották őket, és nem egymással veszekednek. Egy évtizeden keresztül a gyűlölködés uralta a romániai politikai életet (…),és a politikai csatározások súlyosan akadályoztatták bizonyos intézmények működését. Azt javaslom, hogy lépjünk ki a konfliktus alapállásából, helyette a párbeszédet honosítsuk meg” – mondta Grindeanu, aki a kormányprogram bemutatásakor azt is előrevetítette: „normális és civilizált kapcsolatot” kíván ápolni Románia államelnökével, ahogyan minden politikai párttal és az állam intézményeivel is. „Ez a kormány nem az én kormányom lesz, sem a Szociáldemokrata Párté, sem a Liberálisok és Demokraták Szövetségéé, hanem ez Románia kormánya lesz” – jelentette ki a kijelölt miniszterelnök, hozzátéve: bármikor szívesen látja a tárgyalóasztalnál az ellenzéket egy építő jellegű párbeszéd érdekében.

www.agerpres.ro