Bírságolták a feketemunkát

Bírságolták a feketemunkát
Tavalyi tevékenységeiket összegezte Marius Rotar, a Bihar megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) főfelügyelője a csütörtöki sajtótájékoztatón. Közel hétmillió lej bírságot szabtak ki.

A tavalyi év folyamán 4282 céget ellenőriztek a felügyelőség munkatársai, 5635 kihágást állapítottak meg, az esetek többségében figyelmeztettek, de 114 esetben bírságot róttak ki: munkavédelmi okok miatt 1,2 millió lejt, munkaviszonnyal kapcsolatos kihágásokért pedig 5,5 millió lejt, legnagyobbrészt feketemunka miatt. Több mint tizennégyezer igazolást állítottak ki, ezek közül 975 a régiség igazolására vonatkozott.

Petíciók

December végi adatok szerint Bihar megyében 2014-hez képest mintegy ezerrel nőtt az aktív munkaadók száma, jelenleg 19.693 céget tartanak számon, aktív munkavállalók 166.319-en vannak, a munkaszerződések száma pedig 184.807. A két szám közötti különbség magyarázata az, hogy a munkavállalók egy része több helyen is dolgozik, tudatta a területi intézmény vezetője.
Közel kilencszázan fordultak különféle, munkaviszonyokkal, munkavédelemmel kapcsolatos panasszal a felügyelőséghez, s az intézménynek kötelessége, hogy harminc napon belül választ adjon – ez viszont csak úgy lehetséges, ha ellenőrzést végeznek a helyszínen, azaz bárhol a megyében. Az esetek több mint 90 százalékában a munkavállalónak van igaza, jelentette ki a főfelügyelő.

Elemzik

A 888 panasz közül jelenleg 873-ra adtak választ, a többi eset elemzése még folyamatban van. A panaszok egy része arra vonatkozik, hogy a munkavállaló nem kapta meg a fizetését, a munkaadó nem kötötte meg a munkaszerződést, vagy épp nem akarja febontani azt, nem tartja be a szerződésben szereplő munkaidőt, illetve nem fizeti ki a túlórákat. Előfordul, hogy építkezési cégek alkalmazottai azt panaszolják el, hogy a védőfelszerelések nem biztonságosak, s olyan esetek is voltak, amikor elektromos berendezéseket működtettek anélkül, hogy betartották volna a biztonsági előírásokat – például egy munkatelepen egy elektromos kábel egy pocsolyába került, szerencsére felfedezték, mielőtt belelépett volna valaki.

Feketemunka

Ami a fekete munkát illeti: az ellenőrzött munkaadók 11,56 százalékánál találtak feketén dolgozókat, a feketemunka aránya megyénkben 3 és 5 százalék közötti. Az úgynevezett szürke munka is jelen van – azaz amikor például papíron minimálbérrel fizetik az alkalmazottat, de valójában többet kap. Egyes esetekben nyilvánvaló a turpisság – a főfelügyelő egy kávézót hozott fel példaként, amely papíron kilenctől ötig tartott nyitva, de még este hétkor is kávéztak ott, miközben papíron egyetlen alkalmazottjuk volt, akit napi nyolc óráért fizettek.
A munkabalesetekkel kapcsolatban elhangzott: 2015-ben 102 személy szenvedett munkabalesetet, heten közülük életüket vesztették, 95 pedig ideiglenesen munkaképtelenné vált. A legtöbb esetben közlekedési baleset történt áruszállítás közben, derül ki a statisztikákból.

Neumann Andrea