Bíróságra kerülhet a „nemzet ügye”

Cristina Ciocannal és Chrissy Givensszel „pingpongoznak” az aradiak, a târgovişteiek és a szövetség vezetői
Cristina Ciocannal és Chrissy Givensszel „pingpongoznak” az aradiak, a târgovişteiek és a szövetség vezetői - © Fotó: www.baskettgv.ro
Nem hagyja szó nélkül a Szatmárnémeti Városi Sportklub vezetősége, hogy az Aradi ICIM és a Román Kosárlabda Szövetség csúfságot űzött Wasserburgban a női csapattal: panaszlevelet küldenek a FIBÁ–hoz és polgári pert indítanak.

 

Bepanaszolja a Román Kosárlabda Szövetséget (FRB) a nemzetközi föderációnál (FIBA) a Szatmárnémeti VSK vezetősége, de ezzel egy időben polgári per is indít majd, amennyiben Cristina Ciocan és Chrissy Givens játékosok visszatérnek a CSM Târgovişte csapatához – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Fógel László, a VSK elnöke.

A „nemzeti érdek” névre keresztel ügyről már többször is írtunk: a Târgovişte a „nemzeti ügy érdekében” engedte át Ciocant és Givenst az Aradi ICIM–hez, akik pályára léptek Wasserburgban a VSK elleni Női Közép–Európa Liga (CEWL) elődöntőmeccsen. A megállapodás szerint a két kosaras extraigazolással február 9–én visszatérne Târgoviştera. A szabályzat szerint egy játékos átigazolhat egy csapathoz, viszont az nem térhet vissza ugyanoda ugyanabban az idényben, azonban a két klub vezetői azt állítják, mivel a „nemzeti érdeket” szolgálta a transzfer, Ciocan és Givens visszatérhet Târgoviştéra. „Az ügy kapcsán átolvastam az igazolási szabályzatot az elsőtől az utolsó betűig. Szó sincs ilyesmiről” – mondta Fógel. Tehát, Ciocan és Givens eligazolhat Aradról, de nem Târgoviştéra. A klubelnök ugyanakkor hozzátette, hivatalos úton kéri majd a két játékos Aradra való szerződtetésének a teljes dokumentációját.

 

Köszönet a szurkolásért

„Kezd elegünk lenni abból, hogy egyesek csúfságra járnak velünk” – mondta a sajtótájékoztatón az ügy kapcsán Kereskényi Gábor. A CEWL–n szerzett bronzéremmel kapcsolatban a VSK igazgatótanácsának az elnöke úgy gondolja, hogy ez is szép eredmény, bár sajnálja azt, hogy nem sikerült a döntőbe jutni. „Úgy gondolom, hogy a döntőbe lett volna a helyünk, és ha már ott lettünk volna, akkor meg is nyerhettük volna a tornát. Sajnos »külső erők« nem engedték. Minden estre én meg szeretném dicsérni a csapatot, és ugyanakkor köszönetet mondok annak a harminc fős szatmári szurkolóseregnek, akik eljöttek Wasserburgba az elmúlt hétvégén, hogy a helyszínen buzdítsák a lányokat” – folyatta Kereskényi.

Claudia Pop – akit beválasztottak a CELW négyes döntőjének álomcsapatába – elmondta, bízik abban, hogy a klub vezetőinek sikerül majd igazságot teremteni az ügyben, de hozzátette, ők elsősorban a játékra kell koncentráljanak. „Úgy gondolom, hogy az aradiak elleni wasserburgi vereség azért következhetett be, mert a csapat még nem volt teljesen összeforrva. De hosszú a bajnokság, még visszavághatunk az ICIM–nek” – tette hozzá. Dan Fleşeriu edző kiegészítés képen elmondta, a Maros–partiak elleni elődöntőben Clau Popnak egészségügyi problémái is voltak, ezért azon a meccsen nem tudott rá számítani. „Claudia az első negyed végén majdnem elájult, olyan rosszul érezte magát. Ezért a továbbiakban nem is nagyon tudtam rá számítani. Próbáltam más játékosokkal helyettesíteni a pályán, kisebb–nagyobb sikerrel. Ráadásul a második félidőben a védekező játék sem működött az elvárásoknak megfelelően, ezért vesztettünk. De most már tudom, hogy hol kellett javítani a játékon, ez a hét elég volt a felkészülésre, ezért a szombati, aradi bajnoki meccsre már sokkal felkészültebben megyünk. Most már nyernünk kell függetlenül attól, hogy mely csapattal, vagy csapatokkal játszunk” – jegyezte meg a szakvezető utalva arra, hogy talán még ezen a hétvégén is pályára lép majd Ciocan és Givens.

 

Ígérgetnek

Hogy fog–e játszani a két játékos, vagy sem, arra nyilván csak szombaton, a mérkőzés 17 órai kezdése után kapunk választ. Minden esetre Dan Moraru, az ICIM edzője a kedden, „meglepetésszerű” 55–53–as târgoviştei bajnoki győzelem után azt nyilatkozta a Gazeta Dâmboviţei újságnak: „Azt mondták a szövetségtől, hogy ne használjuk őket a bajnokságba.” Nyilván Ciocanra és Givensre utalt a tréner, tegnap pedig a sportarad.com hírportál újságírójának azt mondta: „Már most jelzem, hogy Ciocan és Givens nem fog játszani szombaton.” Ez a kijelentés viszont már ismerős, annyi különbséggel, hogy a román szövetség elnökének, Carmen Tocală szájából hangzott még az elmúlt héten, a wasserburgi torna előtt: „Kezeskedem, hogy Ciocan és Givens nem játszik a wasserburgi elődöntőben!” Mint ismeretes, a két játékos dobta az aradiak pontjainak a felét, csak így tudott nyerni az ICIM a VSK ellen. Ezek után az olvasóink döntsék el, hogy az aradiak és a szövetség elnökének a szava és ígérete mennyire hiteles…