Bírósági felügyelet alatt védekezhet Kiss Sándor

Akt.:
Bírósági felügyelet alatt védekezhet Kiss Sándor
Bírósági felügyelet alatt védekezhet a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Kiss Sándor, a Bihar megyei önkormányzat alelnöke – közölte kedden honlapján a nagyváradi táblabíróság.

A jogerős ítéletben a táblabíróság elutasította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) letartóztatási kérelmét, és Kiss Sándornak azt a kérelmét is, hogy semmilyen kényszerintézkedést ne foganatosítsanak ellene, és helyben hagyta az alapfokon elrendelt hatvan napos bírósági felügyeletet.
A bíróság egyúttal megtiltotta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei elnöki tisztségét is betöltő Kiss Sándornak, hogy köztisztségeket viseljen, hogy felvegye a kapcsolatot az ügyekben szereplő többi személlyel.
Kiss Sándort csúszópénz elfogadásával, hivatali visszaéléssel és pénzmosással gyanúsítja a DNA. Ellene 2014 áprilisában indult bűnvádi eljárás, és ez év június másodikán 24 órára őrizetbe is vették az üzletember-politikust.
A bírósági felügyelet a román büntetőjogban a lakhely (település) elhagyásának és megváltoztatásának tilalmát, bírósági engedélyhez kötését jelenti, valamint azt, hogy a gyanúsítottnak időről-időre jelentkeznie kell a bíróságon vagy a rendőrségen.
A DNA a múlt keddi közleményében négy ügyet sorol fel, amelyekkel – állítása szerint – Kiss Sándor és gyanúsított társai 4,3 millió euró haszonra tettek szert törvénytelen eszközökkel.
A DNA állítása szerint három esetben ugyanazt a sablont alkalmazták. Romániai cégek építkezésben használt gépeket és anyagokat vásároltak nyugat-európai gyártóktól. Noha közvetlenül alkudtak az eladóval, az üzletet angliai és amerikai cégeken keresztül kötötték meg, amelyeknek több százezer euróval többet fizettek a kialkudott árnál. Az árkülönbözetet az ügyészség állítása szerint valamennyi esetben a beiktatott angliai és amerikai cégek Kiss Sándornak és Mudura Sándor nagyváradi üzletembernek fizették ki. A csúszópénz azt szolgálta, hogy a cégek kedvező elbírálásban részesüljenek a közbeszerzési pályázatokon. Mudura Sándor a kivizsgálás ideje alatt meghalt.
Kiss Sándort egy korábban nem említett ügyben is gyanúsítja az ügyészség. Eszerint 2004 és 2008 között 3,2 millió euró (közel egymilliárd forint) csúszópénzt kért és kapott egy üzletembertől annak a kijárásáért, hogy a nagyváradi hőerőmű az illető üzletember cégétől vásárolja a szenet. Ebben az ügyben – a közlemény szerint – maga a csúszópénzt fizető üzletember tett feljelentést.
Kiss Sándor ártatlannak vallotta magát, de közölte: lezárult a politikai karrierje.