Bírósági felügyelet alatt marad Vasile Blaga

Vasile Blaga
Vasile Blaga
Bírósági felügyelet alatt marad a befolyással való üzérkeséssel vádolt Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt társelnöke, döntötte el kedden a Legfelsőbb Bíróság.

A bírók megalapozatlannak találták Vasile Blaga panaszát, amelyben kifogásolta, hogy a ploieşti-i Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bírósági felügyeletet rendelt el személyét illetően.

A múlt héten a DNA bírósági felügyelet mellett bűnvádi eljárást indított Vasile Blaga ellen, aki az elkövetés idején a Demokrata Liberális Párt (PDL) főtitkári tisztségét töltötte be, befolyással való üzérkedés gyanújával.

Az ügyészek szerint 2009-ben megegyezés született az akkori kormánypárt két vezető beosztású tagja – Vasile Blaga főtitkár és Gheorghe Ştefan alelnök – között arról, hogy a politikai alapon kinevezett miniszterek közbenjárásával általuk preferált személyeket neveznek ki bizonyos állami vállalatok és intézmények élére, utóbbiak pedig olyan cégeket juttatnak állami szerződésekhez, amelyek cserében hajlandók visszaszolgáltatni a szerződésekből származó bevétel egy részét a szóban forgó pártnak.

AGERPRES/(RO – szerző: Eusebi MANOLACHE, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

www.agerpres.ro