Bírósághoz fordulna Hantz Péter

Bírósághoz fordulna Hantz Péter
Marosvásárhely – Február 25-i heidelbergi keltezéssel a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) költségvetése kapcsán Hantz Péter nyílt levelet intézet Pásztor Gabriella államtitkár asszonyhoz.

Élve a közpénzek állami kiutalásával és elköltésével kapcsolatos törvény adta jogával

Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke két, a nyílt levélben megfogalmazott kérdésre szeretne választ kapni. Az egyik kérdése arra vonatkozik, hogy mióta és milyen bontásban utalják a MOGYE számára a magyar tagozatnak járó, kétszeresére emelt diák-fejkvótát, a második pedig, hogy hogyan ellenőrzi a szaktárca, hogy a pénz eljut-e a magyar tagozatig és van-e a magyar oktatási vonalnak külön költségvetése, ahol a pénz sorsa nyomon követhető.

 

Egy korábbi nyilatkozatában Nagy Örs a MOGYE prorektora kifejtette, hogy nincs külön magyar tagozat és „ha nincs külön magyar tagozat akkor nincs külön gazdasági rendszer”. Ahhoz, hogy legyen külön magyar tagozat azt akkreditálni kell. Akkreditálni viszont csak úgy lehet ha megfelelő számú stabil professzor, docens stb. van, vendégtanárokkal ez nem lehetséges. A fejkvóta egységesé válik már akkor amikor a minisztérium leküldi az összeget. A MOGYE egy egységes összeget kap rezidens, doktorándusz, román és magyar diák képzésre. „Legyen az rektor, prorektor, bárki, hogyan tudja kihámozni külön a magyar tagozatnak járó összeget? Amíg szétválasztjuk addig egységesen, szétoszlik – mondta még Nagy Örs.

 

A múlt év végén A BKB nyilvánosságra hozta számításait melyek szerint a Babes-Bolyai Tudományegyetemen pénzügyi visszaélések történek és melyek eredményeképpen a magyar tagozat nem jut hozzá az őt megillető pénzhez. Ennek kapcsán 2007 november 20-án Hantz Péter levelet intézet Pásztor Gabriella államtitkár asszonyhoz melyre a jogszabályok szerint  harminc napon belül kellett volna választ kapnia. Mivel erre a levelére mai napig nem kapott választ, Hantz Péter kilátásba helyezi, hogy amennyiben ez nem érkezik meg március elsejéig,  kénytelen lesz bírósághoz fordulni.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Gyors választ kapott Hantz