Biró Rozália: jobb lenne, ha elmaradna a Brexit

Biró Rozália: jobb lenne, ha elmaradna a Brexit
Csütörtök délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália parlamenti képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának az elnöke. Két témával készült.

Arról számolt be Biró Rozália, hogy március 7-8-án Bukarestben tanácskoztak az Európai Unió tagállami parlamentjei külügyi, védelmi és biztonságpolitikai szakbizottságainak az elnökei és alelnökei, a házigazdák a román képviselőház és a szenátus külügyi és védelmi szaktestületei voltak. A kétnapos konferencia barátságos, együttműködő légkörben zajlott, a delegáció nyitottnak mutatkoztak a felvetett problémák megoldására. Biró Rozália azt kezdeményezte, hogy a női küldöttek írjanak alá egy közös arra vonatkozó nyilatkozatot, hogy aktívabban részt vesznek a saját törvényalkotó testületeik és az európai parlament diplomáciai tevékenységeiben, külügyi és védelmi munkálataiban.

A megbeszélés több konklúzió levonásával ért véget. Ami az európai biztonság jövőjét illeti, egyetértettek abban, hogy prioritást kell képezzen a közös külpolitikai hang az Unió szintjén, és azt javasolják az EU struktúráinak, hogy konzultáljon az olyan fontos döntések meghozatala előtt, mint például hogy milyen formában működjön az EU biztonsági tanácsa, vagy a minősített többség bevezetése a tanácsban kül- és biztonságpolitikai kérdésekben. Konszenzus alakult ki azt illetően is, hogy szükséges összehangolni az EU által használt védelmi módszereket a NATO-éval, és állandó párbeszédet kell folytatni a békéről. A tíz éves Keleti partnerség kezdeményezést ambiciózusabbá kellene tenni úgy, hogy Moldován, Ukrajnán és Grúzián kívül nyitnak más országok irányába is. Téma volt továbbá természetesen a Brexit ügye is és a Duna-stratégia, utóbbi kapcsán az vetődött fel, hogy támogatni kell a regionális léptékű politikai, gazdasági és szociális együttműködést.

Brexit

A jövő nagy kihívásaiként jelölték meg a kibernetikai biztonságot és a hibrid hadviselést (jelzés Oroszország felé). Kiemelték azt, hogy középtávon beruházni kellene a haderő állomány mobilitásába, valamint a Nyugat-Balkán problémája is terítékre került.

A sajtótájékoztatón Biró Rozália a Brexitre is kitért, felidézve röviden az elmúlt napok történéseit, azt, hogy milyen konfúz helyzet alakult ki. Azon személyes véleményének adott hangot: jobb lenne, ha elmaradna az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból, ugyanakkor pedig tekintetbe kellene venni azt, hogy jelenleg a brit törvényhozásban a Brexit-ellenesek vannak többségben.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,