Turistacsalogató

2019.12.11. 11:12

Zenélő szökőkút a Nagyvásártérre

Újabb turistacsalogató elképzeléssel állt elő a nagyváradi önkormányzat: A nagyvásártéri (December 1. park) szökőkutak helyett építenének egy nagy, zenélő, fényjátékot is produkáló szökőkutat.

Pap István

Ugyanennek a beruházásnak a részeként a Zöldfa (Alecsandri) utcának a Nagyvásártér felőli végét kis térré alakítanák át. A szökőkút-építésre és a térkialakításra vonatkozó határozat-tervezetek szerepelnek a nagyváradi helyi tanács holnapi ülésén. A Nagyvásárteret 1950-ben alakították át parkká, és azt követően épültek meg a park nyugati oldalán lévő szökőkutak. Az elképzelések szerint ezt a két látványelemet lebontják, és helyükön épülne meg egy nagy, hetven méter hosszú és hat és fél méter széles szökőkút, melynek vízmélysége mintegy fél méteres lenne. A két oldalán szögletes formájú látványosság középen 16 méteresre szélesedik és ellipszis formájú lesz. Az új létesítményt vízforgató rendszerrel látják majd el, így nem fogyaszt majd sok vizet. A tervek szerint olyan víz-, hang- és fényjátékokat terveznek megvalósítani, amelyeket a jelenlegi szökőkutakkal nem lehetne produkálni, ezért is bontják majd le ezeket. A beruházás becsült értéke 8.464.463 lej áfával együtt, a kivitelezési időszak tizenegy hónap, amiből két hónap megy el a tervezésre, és kilenc hónap a kivitelezésre. Ehhez a projekthez kapcsolódik a másik javaslat, melynek értelmében a Zöldfa (Alecsandri) utca keleti végét, a park nyugati részét kis térré alakítják át a leendő szökőkút körül. Ez a beruházás az elképzelések szerint 1.943.558 lejbe kerül majd áfával együtt, a kivitelezési időszak hat hónap. A munkálat nyomán 2.109 négyzetméternyi területet alakítanak majd át, ebből 1.243 négyzetméter lekövezett terület, 671 négyzetméter pedig zöldövezet lesz. Az új szökőkút köré kis lelátókat építenek majd, hogy onnan lehessen majd nézni a szökőkút által produkált látványosságokat.

(Borítókép: Alexandru Niţescu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában