Bírálták az újlenyomat szerinti nyilvántartást

Bírálták az újlenyomat szerinti nyilvántartást
Marosvásárhely – Az SZDSZ és az RMDSZ is bírálta az olaszországi romák újlenyomat szerinti nyilvántartásban való vételét

A Szabad Demokrata Szövetség mindig is a kisebbségi jogok elkötelezettje volt akár a határon túli magyarokról, akár a magyarországi romákról volt szó. Véleménye szerint az Európai Unió ki kell alakítsa azokat a közös szabályokat melyek az emberi jogok szellemében elfogadhatóak e téren. „Úgy látom az olasz kormány nem ezen az utón jár” nyilatkozta Fodor Gábor SZDSZ elnök Marosvásárhelyen. Kifejezte, minden alkalommal fel fognak lépni, ha bárkit, bárhol és bármikor hátrányos megkülönböztetés ér kisebbségi hovatartozása miatt.

Az RMDSZ mindig is sajátos érzékenységgel viszonyult úgy a roma, mint minden más kisebbségi kérdéshez. Markó Béla szerint a romákkal kapcsolatos problémákat Románia és Olaszország közös erőfeszítése, együttműködése oldhatja meg. Az RMDSZ nem ért egyet az olasz kormány által választott úttal „akár külön nyilvántartásba vételről akár más hasonló intézkedésekről legyen szó”. A Szövetségi elnök rámutatott, hogy most az a Franco Frattini annak az olasz kormánynak a külügyminisztere, amelyik teljesen téves utón próbál elindulni, aki „amíg európai biztos volt és éppen az igazságszolgáltatásért felelt, tulajdonképpen bizonyos mértékben az emberi jogokért is, szívesen oktatott ki minket mit hogyan kellene tegyünk”.