Bírálja Tőkés Lászlót egy vezető román liberális politikus

Bírálja Tőkés Lászlót egy vezető román liberális politikus
Élesen bírálta Tőkés László európai parlamenti képviselőt keddi bukaresti parlamenti felszólalásában Puiu Hasotti, a román Nemzeti Liberális Párt szenátusi frakcióvezetője, aki szerint Tőkés “minden lehetőséget kihasznál Románia hitelének rontására”.

 

A román politikus az EP-képviselőnek a székely zászló kitűzése ügyében kialakult román-magyar vita kapcsán kifejtett álláspontját bírálta.

Az Agerpres és a Mediafax román hírügynökségek szerint Hasotti kifejtette: Tőkés László burkoltan egy újabb “marosvásárhelyi fekete márciussal” fenyegetőzött. “Gyanítom, az EP-képviselő nagyon szeretné, hogy Románia újból átélje azokat a rettenetes napokat” – mondta Hasotti. 1990-ben románok és magyarok között véres etnikai konfliktus robbant ki Marosvásárhelyen.

Hasotti szerint Tőkés László “élvezettel beavatkozott” a zászlóháborúba, és újból bizonyította, hogy “féktelen propagandistája az úgynevezett Székelyföld ábrándos etnikai alapú területi autonómiájának”.

A liberális politikus bírálta Traian Basescu román államfőt és az őt támogató ellenzéki Demokrata Liberális Pártot, mert szerinte támogatták, hogy Tőkés László korábban az EP alelnöki tisztségét betöltse, Basescu pedig román állami kitüntetést is adott neki. Hasotti szerint Tőkés minden lehetőséget kihasznál, hogy “rontsa az Európai Unióban a román nép és Románia hitelét”.

Tőkés László a múlt hét csütörtökön kiadott közleményében úgy vélte, hogy Victor Ponta román miniszterelnök kormánya a “marosvásárhelyi fekete márciust megelőző magyarellenes rasszista kampányt másolja”. Felszólította Pontát, hogy vessen véget a felfokozott magyarellenes, idegengyűlölő kampánynak, és “ne vezesse ki országát Európából”.