Bírálja, de nem bünteti Romániát az EU

Bírálja, de nem bünteti Romániát az EU
Az EU-hoz szintén 2007-ben csatlakozott Bulgáriától eltérően Romániát nem sújtotta szankciókkal az Európai Bizottság. A jelentés szerint többet kell tenni a felső szinteken tapasztalható korrupció ellen.

A tegnap ismertette az Európai Bizottság Romániáról szóló jelentését, amely hangsúlyozza, hogy az országnak többet kell tennie a felső szinteken tapasztalható korrupció ellen. „A kép összetett, egy működő rendszer elemei már a helyükön vannak…, de a felső szintű korrupció kiirtásához világos konszenzusra van szükség, az összes parlamenti erő konszenzusára” – jelentette ki Johannes Laitenberger.

„Nyugtalanító”

Júniusban egy román parlamenti bizottság elvetette, hogy vizsgálat induljon a megvesztegetéssel gyanúsított Adrian Nastase volt miniszterelnök ellen. Számos volt miniszter ellen is felmerült a korrupció gyanúja, de (még) nem kerültek bíróság elé. A bírók gyakran használnak megkérdőjelezhető érveket a korrupcióellenes eljárások halogatására. „Gyakran látjuk, hogy a bírók halogatják az eljárást, és apró okok miatt visszaküldik az ügyészségnek az ügyeket… Nyugtalanító az ügyek elnapolása, az ítéletek meg nem hozatala, és a nem elrettentő büntetések kiszabása a magas szintű korrupciós ügyekben” – fogalmazott Johannes Laitenberger bizottsági szóvivő. Egy európai parlamenti képviselő, a német kereszténydemokrata Elmar Brok szerint Bulgáriában és Romániában is romlott a helyzet az uniós csatlakozás óta, ahelyett hogy javult volna, de különbségek azért vannak köztük.

Büntetés Bulgáriának

Hivatalosan is felfüggesztette az EB mintegy ötszáz millió euró támogatás Bulgáriának való folyósítását, és visszavonta két bolgár kormányzati ügynökség jogát uniós pénzalapok kezelésére korrupció és pazarló gazdálkodás miatt. – Nem hozott elegendő eredményt a felső szintű korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem Bulgáriában, és a bizottságnak lépnie kellett az adófizetők pénzének védelme érdekében – indokolta az intézkedést az európai uniós alapok kezeléséről készült friss jelentés. A testület kész visszavonni a lépést, „amint Bulgária megteszi a szükséges kiigazító lépéseket” – fogalmazott Laitenberger. Ugyanaznap hozott nyilvánosságra a bizottság egy másik jelentést is, ebben „szükségesnek és rég esedékesnek” nevezi a bolgár igazságszolgáltatási és a végrehajtó intézményrendszer reformját. Mindamellett megállapítja azt is, hogy az elmúlt hat hónapban jó irányba is tett lépéseket Bulgária, különösen a belügyminisztérium átalakításával. A bizottság az utolsó pillanatban enyhítette az előzetes jelentésekben alkalmazott szóhasználatot, és a végleges változatba nem került bele az a figyelmeztetés sem, hogy késést szenvedhet Bulgária csatakozása az eurózónáhoaz és a schengeni övezethez.