Bio-élmények a Vura Vinotékában

Bio-élmények a Vura Vinotékában
Különleges bio-élményekben volt része mindazoknak, akik május 8-án, pénteken részt vettek a váradi Vura Vinotéka borkóstolóján.


A nagyváradi Vura Vinotéka ezúttal a bio élményekre helyezte a hangsúlyt legutóbbi, május 8-i borkóstolóján. A bihardiószegi Vájús és Hajóvölgy dűlőkben gazdálkodó Mados család pincészetének kézműves borai mellett a résztvevők különleges vacsorát is kóstolhattak, amelyet diószegi és hortobágyi bio gazdák biztosítottak. Ezek mellett a hegyközszentmiklósi Tolvaj család kézműves olajait és hagyományos kövesmalmi technikával készült teljes kiőrlésű tönköly és bánkúti búzalisztjeit, és az ebből készült pogácsákat kóstolhattak. Mados Attila a borkóstolón elmondta, hogy a család birtoka jelenleg három hektáron terül el. Az első szőlőtőkét 2011-ben örökítették a család területein. Még abban az évben egy hektárnyi területet telepítettek be és 2012-ben még egy két hektáros telepítésre is sor került. 2014-ben szüretelték le az első szőlőtermést, az ebből készült borokat kóstolhatták meg a vendégek a borkóstolón. „Nem volt könnyű a 2014-es év, de annak a művelési módnak köszönhetően, amelyben korlátozzuk a tőkék hozamát, jó minőségű szőlőt szüretelhettünk, és zömében sikerült megvédeni a tőkéket a betegségektől is” – mondta el Mados Attila, hozzátéve, hogy „2015-től indítjuk el a szőlőtermelés bio-minősítését, ez egy három éves folyamat, ezt követően kapjuk meg a bio bort, de már a múlt évben is természethű módon, illetve bio-közeli módon kezeltük a szőlőket. Ez azt jelenti, hogy tíz permetezésből kettő volt szintetikus, vegyszeres, de ettől az évtől már egy sem lesz”. A borkóstolón öt fajta bort kóstolhattak a jelenlevők, az egyikből, Sauvignon Blanc fajtából egy hordóban érlelődött és egy kicsit modernebb, nem hordóban érlelődött fajtát is megízlelhettek.

Bio alapanyagok

A borok mellé társított vacsora alapanyagait László Zsolt diószegi és Rózsa Péter híres hortobágyi bio gazdák biztosították, akik jelen voltak az esten. Az ősmagyar állatnak tartott, ma még ritkaságnak számító racka-juh, és a szintén hungarikum szürkemarha-húsok képezték az étkek gerincét. A pénteki borkóstolón jelen levő Tolvaj család kézműves olajairól és búzalisztekről is többet megtudhattak a jelenlevők. Tolvaj Ella magánvállalkozó elmondta, hogy mivel sok évig gyógyítással foglalkoztak, szerettek volna valami olyasmibe fogni, amivel egészséges termékeket készíthetnek. Az elhatározást tett követte, és a másfél-két éves próbálkozások gyümölcseként a Tolvaj család jelenleg hidegen sajtolt olajakat készít, például napraforgó-, mák-, magvas gomborka, tökmag- és szezámmagolajat. Mint megtudtuk, a hidegen sajtolt olajak előnye, hogy előállításuk során az olajok nincsenek vegyi eljárásnak kitéve, kizárólag mechanikus sajtolással nyerik ki az olajat a magokból, amelyek így maximálisan megőrzik vitamin- és ásványi anyag tartalmukat. Az olajok mellett tönköly és bánkúti búzát is termelnek, amelyet kövesmalmi technikával őrölnek lisztté.

P. Nagy Noémi