Bill Gates Hunyad és Szilágy megyei könyvtáraknak adományoz

Bill Gates Hunyad és Szilágy megyei könyvtáraknak adományoz
A Bill & Melinda Gates Alapítvány 1 378 818 dollár vissza nem térítendő pénzösszeget juttat el Romániai könyvtárakhoz. Az egy éves program az International Research & Exchanges (IREX) szervezeten keresztül fut, és ellenőrzik, hogy a nyilvános könyvtárakat hogyan szerelik fel számítógépekkel és internetkapcsolattal.

A könyvtárak infrastruktúrájának modernizálása, a könyvtárosok fizetésének előteremtése, az internetkapcsolat fizetése és a program hosszú távon való fenntartása már a román állam feladata.

 

Ehhez a programhoz kapcsolódik az a kezdeményezés, amely már korábban megindult Romániában és az a célja, hogy minden nyilvános könyvtár csatlakozni tudjon az Európai Digitális Könyvtárhoz. Ezen program keretén belül megoldottá válik a könyvtárak közötti kommunikáció, és a könyvek tartalmának digitalizálása.

 

Romániában jelenleg 2912 nyilvános könyvtár működik, és ezekből mindössze körülbelül 400 rendelkezik állandó internetkapcsolattal.

 

„Ezt a programot arra is használhatják majd, hogy külföldön élő rokonaikkal beszélhessenek a könytárba látogatók.” –nyilatkozta Paul Andre Baran, az IREX vezetője.

 

Az adott település lakosságának számától függően állapítják meg a projektvezetők, hogy a könyvár hány számítógéphez juthat hozzá.

 

A program kezdetén két vagy három nyilvános könytárban nyitnak meg internet központokat Iasi, Ilfov, Tulcea, Hunyad és Szilágy megyékben.