Bihariakként gondolkodva értékeinkről

Bihariakként gondolkodva értékeinkről
Bővelkedünk értékekben, ám sokszor mi magunk sem látjuk azokat – hangzott el azon a műhelykonferencián, melyet csütörtökön tartottak Érmihályfalván.

A “Királyok, fejedelmek útja” nevű projekt keretében Kapcsolódások címmel tartottak műhelykonferenciát csütörtökön az érmihályfalvi kultúrházban. A Bihar és Hajdú-Bihar megyei résztvevőket Katona Mária, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Hajdú-Bihar megyei munkatársa köszöntötte, mint az esemény moderátora, elsőként Nyakó Józsefnek adva szót. A házigazda polgármester egyebek mellett kiemelte: jó dolog értékeinkről beszélni, azokat felleltározni a nemzet egészének értékeiként kezelve. Megemlítette: van kezdeményezés az Érmellékum-brand létrehozására, ugyanakkor arról is szót ejtett, milyen mindennapi kihívásokkal szembesülnek a közösségi magyar vezetők a romániai adminisztrációban.

Mindennapi harcok

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke szerint a mindennapi harcokat a határ túloldalán is meg kell vívni, ám az sokkal célravezetőbb, ha az ember “bihariként” gondolkodik, mert úgy sokkal hamarabb megtalálja a megoldást a saját ügyeiben. A továbbiakban, már a műhelymunka részeként, Jantyik Zsolt, a NMI Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központjának vezetője, a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság elnöke a szóban forgó projekt keletkezéséről, céljairól szólt. Ennek keretében a hungarikum törvényről is szót ejtett, kifejtve: a helyi értékeket a helyi közösségek ismerik a legjobban, így ésszerű, hogy ők tegyenek javaslatokat a hungarikum-jelöltekre, hiszen rengetek értékünk van, sokszor mi sem látjuk őket. Tudatta: a projekt részletei olvashatóak az erre a célra létrehozott fejedelmekutja.hu internetes oldalon.

További feladatok

A műhelymunkában továbbá előadások hangzottak el az értéktárak kialakításának közösségépítő erejéről, az Érmellék és a Fekete Körösök vidékének kapcsolódási lehetőségeiről a projekthez (előadó Forró László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tanácsosa), az együttműködés további lehetőségeiről, feladatairól. Mint elhangzott, még idén Szentmiklóson, Élesden és Nagyváradon is szerveznek hasonló találkozókat.

Rencz Csaba