Bihari sakkozók sikeres éve volt

Bihari sakkozók sikeres éve volt
Kiemelkedően sikeres évet zártak 2007-ben a nagyváradi sakkozók. Ezek többségéről már értesülhettünk a sajtóból, emiatt ezúttal csak néhány fontosabb eredményt emelnénk ki.

A 2006-ban bejegyzett nagyváradi Bihar megyei Sportegyesület új vezetőségének köszönhetően (elnök Dan Raţ FIDE mester, alelnök dr. Fleisz János nemzetközi sakkbíró, titkár Szél Sándor mesterjelőlt) jelentős  előrelépés történt. Így a hagyományos Félix-Kupa elnevezésű versenyre, az idén – 1990-óta – a legtöbben neveztek be, köztük a verseny történetében először 4 nemzetközi nagymester is. A helyi versenyek színvonala is sokat emelkedett. Örvendetes módon a kiemelkedő egyéni eredmények főleg az ifjúságiak szintjén születtek, ahol az országos döntőben különösen Hajbók Róbert, Maria Ursente és Alexandru Stanciu szerepelt elismerésre méltóan. A levelezési sakkozók legjobbjai is néhány évvel ezekőtt még elképzelhetetlen magasra emelték a mércét, néhányan már a nemzetközi nagymesteri címért  küzdenek.

Bajnoki cím az ifiknek

A csapatversenyeken különösen figyelemreméltó eredmények születtek 2007-ben, így a Szuperligában a nagyváradi Universitatea Agora női csapata az előkelő 6. helyet szerezte meg, a férfiaknál pedig a nagyváradi Cri§ul feljutott az A-osztályba (II. liga). Mindezek mellett a bihari sakkozás történetében először a nagyváradi  Agora Sportegyesület 16-éven aluli ifjúsági csapata országos bajnok címet szerzett, amely nagyon biztató a jövő szempontjából.

2008-ban a sakkozók szeretnének ismét továbblépni, erre lesz is lehetőség mind a Félix-Kupán, mind pedig az országos versenyeken.

 

Makai Zoltán