Tervek

2021.01.27. 08:36

Járvány idején teljesített a legjobban a nagyváradi műszaki igazgatóság

Több mint 113 millió lej értékben zajlottak le infrastrukturális munkálatok Nagyváradon az elmúlt évben a műszaki igazgatóság irányítása alatt, derült ki a tegnapi évértékelő beszámolóból.

Pap István

A sajtó munkatársait Marcel Dragoș alpolgármester, és főként Mircea Ghitea, a műszaki igazgatóság vezetője tájékoztatták. Elöljáróban Marcel Dragoș elmondta, hogy a műszak igazgatóságnak szerteágazó tevékenysége van, hiszen a közúti infrastruktúra karban tartása mellett a köztisztaság, a zöldövezetek, a közvilágítás ellenőrzése, illetve karban tartása is a feladatkörei közé tartozik. Mircea Ghitea kiemelte, hogy az igazgatóság fő feladatát, a közúti infrastruktúra karban tartását, felújítását és bővítését jelen pillanatban nagyon megnehezít az, hogy nehezen halad a Nagy Infrastrukturális Operatív Program (POIM), ezért nehezebben lehet előre tervezni a munkálatokat.

Útkarbantartás

Ghitea elmondta, hogy Nagyváradon jelenleg 932 utca van, ezek hossza összesen 470,43 kilométer; közülük 657 utca teljes hosszában, vagy egyes szakaszain fel van újítva. Ghitea hozzátette, hogy tavaly tizenkilenc utcát modernizáltak és még 275 felújításra váró van, melyek hossza összesen 134 kilométer. Az aszfaltozatlan utcák több mint kétharmada olyan helyeken épült, ahol nincs még közműhálózat, emiatt ezeket csak akkor fogják aszfaltréteggel és esővíz-elvezető csatornákkal ellátni, miután megtörténik a közművesítés. 2020-ban 291 utcán végeztek kisebb-nagyobb javítási munkálatot, járdákat alakítottak ki, utcákat aszfaltoztak le, összesen 771 parkolóhelyet létesítettek, a csatornafedőket egy szintbe hozták az útburkolattal, esővíz-elvezető csatornákat építettek ki.

A legjobb év

Mircea Ghitea bejelentette, hogy az utcajavítások tekintetében nagyon jó év volt 2020, hiszen sikerült felújítani az Aradi útnak az Oneștilor utcai körforgalom és a Pece híd közötti szakaszát, az Octavian Goga és a Traian Blajovici utcákat, illetve a Pasteur utcának a vasúti híd és a Dózsa György utca közötti szakaszát. A Körös áruház közelében fölújították a Brașovului, a Rovine utcákat, illetve a Sal Ferenc (Dunărea) utca egy részét. Ezeknek a beruházásoknak az összértéke 26,5 millió lej volt. A város által megvalósított új infrastrukturális fejlesztési projektek egy része a műszaki igazgatóságon keresztül bonyolódik, melynek 2020-ban 175 folyamatban lévő beruházása volt, ezek közül huszonnégy már be is fejeződött tavaly, például a Sztaroveszky (Magheru) úti aluljáró megépítése és a Baross (Dacia) híd felújítása, valamint a Bihari út és a püspöki országút közötti összekötő út megépítése. Kialakítottak 353 parkolóhelyet és négy zöldövezetet, egyet a Morii utcán a város saját költségvetésből, a többi hármat pedig – a Barcăului, a Coriolan Pop és az Aurel Covaci utcákonuniós finanszírozásból. Nagyváradon jelenleg 1459 parkolóhely van.

Idei tervek

A műszaki igazgatóság az idei évre huszonnégy új beruházás beindítását tervezi, melyek közül egy párat be is akarnak fejezni még ebben az évben. Elkezdődött, de biztosan nem készül el az idén a Ghillányi-Fürdői út és környékének felújítása. Az idén felújításra váró utcák a Veteranilor és a Iorga városrészekben találhatók és elkezdik a Csehi út felújítási munkálatait is. Ezzel szemben befejezik az Aviatorilor és a Bolcaș utcák közötti útszakasz, valamint a Trotușului és a Pionierilor utcák felújítását, így a Demetrie Radu és a Roman Mottl utcákon kívül Őssi és a Veteranilor lakónegyed teljes egészében megújultnak lesz mondható. A Radu Enescu és a Trotușului utcák között közút hidat terveznek építeni a Pece fölött, és szintén az idei tervek között szerepel a parkolóhelyek kialakítása az új sportcsarnok környékén.

Mircea Ghitea elmondta, hogy a beruházások szempontjából 2020 volt a legjobb év Nagyváradon, ugyanis 113 millió lej értékben sikerült beruházásokat megvalósítani, ami háromszor akkora összeg, mint amennyi pénzt egy évvel korábban, 2019-ben költöttek (32,8 millió lej). Ennek a pozitív fejleménynek három fő oka volt Ghitea szerint: egyrészt a közbeszerzési eljárások zömében már 2019-ben lezajlottak, így a tavaly már csak el kellett kezdeni a beruházásokat, illetve volt is finanszírozás erre a célra, a kivitelezők tehát azonnal hozzáláthattak a feladatok elvégzéséhez. Az igazgató elmondta, hogy segítette a munkálatok gyors kivitelezését az is, hogy a járványidőszak korlátozásai miatt sokkal kisebb volt a forgalom az utakon. A tavalyi év legfontosabb megvalósítása Ghitea megítélése szerint a gyorsforgalmi út megépítése volt a püspöki országút és a Bihari út közötti szakaszon, valamint a Sztaroveszky (Magheru) úti közúti aluljáró kialakítása és a Baross (Dacia) híd modernizálása. Az idei évben a körgyűrű déli szakaszán épülő közúti felüljáró befejezése és az ottani kereszteződés kialakítása mellett a legfontosabb beruházás az új, négysávos felüljáró építésének megkezdése lesz a Borsi út felett. A tervek szerint szintén az idén kezdik meg a Templom tér felújítását is.

Tömbházak hőszigetelése

Nagyváradon 861 lakótársulás és 2321 tömbház van, ami azért fontos adat a műszaki igazgatóság számára, mert ez bonyolítja a tömbházak hőszigetelés-felújításának a programját, ami – elismerte – lassan halad, többek között a nehézkes eljárás, a forráshiány, valamint amiatt, mert nem jelentkeznek kivitelezők az ilyen jellegű munkálatokra. Így eddig mindössze 39 tömbházat újítottak fel kormányzati forrásokból, 46 lakóépületet uniós forrásokból és további 46 tömbház felújításának a dokumentációja van most a műszaki igazgatóságon, de mint Ghitea megjegyezte, félő, hogy sok dosszié még évekig a polgármesteri hivatal fiókjaiban fog pihenni a fent felsorolt okok miatt.

Köztisztaság

A műszaki igazgatóság feladatkörébe tartozik a köztisztasági szolgáltatások ellenőrzése és felügyelete is. Ebben a vonatkozásban jelentős változást hoz a városban az, hogy ettől az évtől három külön frakcióban kell majd gyűjteni a szemetet. Az elmúlt év végén 791 zárt hulladékgyűjtő pont volt a városban a lakótelepeken és további kilencven hulladékgyűjtő szekrényt helyeznek ki azokon a helyeken, ahol nincs hely rácsos hulladékgyűjtő platform kialakítására. Mircea Ghitea megjegyezte, megfigyelhető az a tendencia, hogy a nagyobb lakótársulások szétválnak, és ez a döntés magával hozza azt is, hogy külön hulladékgyűjtő pontokat kell kialakítani az újaknak. Újságírók kérdésre válaszolva Ghitea elmondta: kénytelenek voltak jóváhagyni a RER köztisztasági vállalatnak azt a kérését, hogy hatvan nappal hosszabbítsák meg a hulladékelszállításról szóló szerződések megkötésének időszakát, ugyanis azt tapasztalták, hogy az emberek nagyon vonakodnak aláírni az új szerződéseket. Ghitea hozzátette, hogy különösen a tömbháznegyedekben fog gondot jelenteni a megfelelő szelektív hulladékgyűjtés, ugyanis eddig is nagyon sok helyen megfigyelhető volt az, hogy az emberek minden szemetüket az éppen legközelebb eső konténerebe dobták, vagy egyszerűen ott hagyták a hulladékgyűjtő mellett, ráadásul a nemrégiben megjelent ún. komposzttörvény is hiányos. Ghitea hozzátette: a hosszú távú terv az, hogy minden hulladékgyűjtő ponthoz térfigyelő kamerát szereljenek fel, illetve bírságolni fogják azokat, akik nem megfelelően gyűjtik a hulladékot. Ennek a fokozott odafigyelésnek az az oka, hogy ha a város nem teljesíti a szelektív hulladék újrahasznosítására vonatkozó célkitűzést, akkor komoly összegeket kell majd befizessen a környezetvédelmi alapba, márpedig ezt a pénzt más célokra is elkölthetné, érvelt Ghitea.

Zöldövezetek

Mint ismeretes, a bíróság jogszerűtlennek ítélte meg azt a helyi tanács által megszavazott szabályzatban foglalt kitételt, mely a lakótársulások kezelésébe adja a lakótelepeken köztulajdonban lévő zöldövezeteket. Mircea Ghitea ennek kapcsán elmondta, hogy még várják a döntés indoklását, és annak ismeretében fog a város dönteni arról, hogy mi legyen a következő lépés. Arra a kérdésünkre, hogy arra készülnek-e, hogy más jogi formába burkolva testálják át a lakótársulásoknak a zöldövezeteket, Marcel Dragoș alpolgármester elmondta: „nem ezt mondjuk, hogy átadjuk a lakótársulásoknak, de az biztos, hogy nem maradnak azok a zöldövezetek felügyelet nélkül”.

A műszaki igazgatóság jelentéséből egyébként kiderül, hogy jelenleg 49 céggel van a városnak szerződése zöldövezetek karbantartására, ezeknek a vállalatoknak összesen 3,6 millió lejt fizettek az elmúlt évben. A tavaly a városban összesen 1045 díszfát ültettek el és 808 fát vágtak ki, ezzel a műszaki igazgatóság maga sem teljesíti azt a helyi szabályzatban rögzített elvárást, hogy minden kivágott fa után ötöt kell elültetni. Az erre vonatkozó újságírói kérdésre Mircea Ghitea nem tudott kielégítő választ adni, mindössze azt jegyezte meg, hogy minden fakivágásra megszerezték a környezetvédelmi ügynökség engedélyét. Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy most készül a város zöldövezeteinek a nyilvántartása, amely számba veszi majd a városban fellelhető összes fát, azok méretét és fajtáját, illetve lehetőséget biztosít majd arra, hogy pontosan figyelemmel kövessék azt, hogy hol hány fát vágnak ki, illetve ültetnek el. A zöldkataszter jövőre készül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!