Vendéglátás

2020.06.03. 17:31

Az adatok regisztrálásának sem a vendég, sem a vendéglátó nem örül

Megnyitottak a teraszok, egyes biztonsági előírásokkal azonban sokan nem értenek egyet, ez pedig jelentősen rontott a szabadtéri vendéglátás beindulásának örömén. Arra kötelezték ugyanis a vendéglátókat, hogy regisztráljanak minden egyes vendéget, első körben pedig azt kérték, a személyi igazolvány egyes adatait is rögzítsék.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

A részletes regisztrálás okán néhányan úgy döntöttek, inkább nem is látogatnak el a kávézókba, éttermekbe, addig, amíg ezt meg nem szüntetik. Néhány órával később valamelyest változott ez az előírás, így jelen állás szerint a vendégektől „csupán” neveiket és telefonszámaikat kell elkérni, illetve rögzíteni kell azt is, hogy hányan ültek az asztalnál, és milyen időintervallumban. Ahogyan arról az MTI beszámolt, a román médiában felmérést végeztek, ez alapján pedig az emberek csekély 10–20 százaléka hajlandó megadni efféle adatokat, és nagyon sokan tartják felháborítónak az eljárást. Jogászok is megszólaltak az ügyben, ők egybehangzóan törvénytelennek minősítették a miniszteri rendelet vonatkozó előírását, mivel a szabályozás nem garantálja az adatvédelmi szabályok betartását.

Nemcsak a vendégek, hanem a vendéglátók körében is ellenérzéseket váltott ki az intézkedés. Egy kedvelt nagyváradi cukrászda alkalmazottával beszélgettünk, aki elmondta, egész hétvégén azon dolgoztak, hogy a nyitás idejére minden előírásnak megfeleljenek, ez nem kis fejfájást okozott, de a legnagyobb kellemetlenség valóban a regisztrálás. Nem volt felhőtlenül vidám az első nap, hiszen nagyon sok vendég háborgott az adatok elkérése miatt, ami érthető is, és az alkalmazottak sem szívesen teremtenek feszültséget, számukra is kellemetlen a helyzet, de megteszik, mert kötelező. „Nem győzöm hangsúlyozni, hogy fölösleges a sok követelmény, amivel csak és kizárólag azt fogják elérni, hogy senki nem akar bemenni majd egy étterembe, vagy kávézni egy kávézóba” – fogalmazott a cukrászda alkalmazottja. Hozzátette, hogy az emberek egyre türelmetlenebbek és ingerlékenyebbek, felháborodtak a lista miatt, amelyre nevüket, címüket, telefonszámukat és a társaság létszámát kellett feljegyezzék, illetve amiatt is, hogy csak maszkot viselve léphetnek be a mosdó használata esetén.

Egy, a magyar közösség által gyakran látogatott szórakozóhely alkalmazottja beszélgetésünkkor elmondta, aggodalomra adnak okot a távolságtartást érintő szabályok is, mivel ebből kifolyólag, illetve a beltér zárva maradása miatt jóval kevesebb vendéget tudnak fogadni. Így a bevétel is jelentősen csökken, tehát egyelőre nem tudják biztosítani a szükségállapotot megelőző fizetést, egy ideig ez kevesebb marad. A bérezés miatt pedig előfordulhat, hogy az alkalmazottak között lesz, aki felmond.

Örömteli viszontlátás

Sokan azonban nem zavartatták magukat, és a biztonsági előírások nem akadályozták meg őket abban, hogy végre kimozduljanak. Így volt ezzel Csíki Brigitta és barátnői is, akik már azóta tervezgették a közös kávézást, amióta májusban bejelentették, hogy június elején nyithatnak a szabadtéri vendéglátó terek. Nagyon várták, hogy újra kimozdulhassanak, és büntetlenül találkozhassanak, hiszen a szükségállapot alatt még egy egyetemi szesszión is túlestek, ezt pedig mindenképp szerették volna megünnepelni. A szükségállapot alatt sok minden át- és felértékelődött, ez alól nem képez kivételt a személyes találkozás sem. „Olyan volt, mintha ezer éve nem találkoztunk volna. Persze tartjuk a kapcsolatot a közösségi médián keresztül, de az nem ugyanolyan” – mondta Csíki Brigitta. Mivel sok mindent kellett bepótolni, az idő nem szabhatott határt a viszontlátásnak, és a délelőtti kávézás egészen ebédig elhúzódott. Meglepő választ kaptunk, mikor arról kérdeztük, nem volt-e kellemetlen megadni a személyes adatokat, illetve mennyire ment könnyedén az asztalfoglalás. Brigitta elmondta, ők valójában nem is foglaltak asztalt, a kávézó, ahová készültek, nem is volt nyitva, így a sétálóutcán kerestek egy szabad helyet, ahonnan senki nem állította fel őket foglalás híján, sőt, semmilyen adatot nem kértek el tőlük, még a nevüket sem.

Borítókép: a váradiakat az eső sem tartja vissza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!