Bihari Községi Napok a Földvárban

Bihari Községi Napok a Földvárban
Az elmúlt hét végén tartották meg Biharon, a Földvárban az idei Községi Napokat. A helyszín ideális egy ilyen ünnepség megrendezésére, nem is volt egyszerű szombaton délután/este parkolóhelyet találni a környéken.

Aki esetleg nem tudta volna, hol rendezik meg a községi napokat a hét végén Biharon, illetve nem vette volna észre a Földvárba irányító táblákat, az, ha figyelmes volt, már az országútról láthatta az ugrálóvár házak és kertek felett kikandikáló csúcsát. A hét derekán még ritkaságszámba menő esőzés lepte meg a községet, szombaton azonban már az előző heti, a szalárdi napokkor is tapasztalt kánikulai meleg fogadta az érkezőket, Bihar központjában kora este is 30 fokot mutatott a digitális hőmérő. A Földvárban már működtek a lacikonyhák, az alkalmi vidámparkban is lehetett szórakozni. A délelőtti kezdéssel tervezett kispályás focitorna elmaradt ugyan, ám a sportkedvelők nem maradtak labdarúgás nélkül: a helyi Cetatea öregfiúk csapata a nagyváradi Bihar FC hasonló korosztályát fogadta (nagypályán). A találkozó végig „hajtós” volt, látszott, tapasztalt focisták kergették a labdát és egymást, a győzelmet a vendégek szerezték meg, a fáradalmakat bográcsozás közben pihenték ki. A megnyitón elsőként Nagy Gizella polgármester köszöntötte a megjelenteket, közöttük a környező települések elöljáróit, akik a kölcsönösség jegyében tisztelték meg a bihariak ünnepségét. Szabó Ödön képviselő ugyancsak hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy az elöljárók ott vannak egymás mellett például a közösségi rendezvényeken, bizonyítva ezzel, hogy egy csapatot alkotnak. A politikus a községi nap fontosságát is kiemelte, amikor lehetőség adódik a találkozásra, beszélgetésre, nem utolsó sorban a fiatalokat is sikerülhet kimozdítani a virtuális világból a valósba.

Színpadi műsorok

Nemes Ferenc alpolgármester megköszönte azok munkáját, akik révén megvalósulhatott a rendezvény, mely a dolgos hétköznapok után szórakozást biztosíthat a szorgos bihariaknak és vendégeiknek. Ezek után kezdődtek is a színpadi műsorok, melyek sorában elsőként a paptamási Odyssey mazsorettcsoport lépett fel (később még kaptak újabb lehetőséget is), közben már látható volt, ahogyan a későbbi fellépők esetében is, hogy nemcsak fotók, videók készülnek, de a publikum soraiból számosan „közvetítik” élőben a produkció(ka)t a közösségi oldalon ismerőseiknek. Következtek a községet (Bihart és Hegyközkovácsit) képviselő gyerekek, ők alkották a Kicsi Manók, illetve a Gézengúzok tánccsoportokat, őket is több alkalommal láttuk, sőt, nemcsak táncoltak, de estélyi és koszorúslányruha bemutatót is prezentáltak. Vendégfellépők is voltak, Biharpüspökiből a Fashion Dance csoport, miközben egyre többen érkeztek az eseményre: nemcsak az országút mentén érték egymást a parkoló autók, de a Földvár környékén sem volt egyszerű megállóhelyet találni. Ahogyan tavaly megígérte Oláh Katalin csoportvezető, a székelyhídi Tini Dance Center táncstúdió visszatért az idén is Biharra, a TDC mellett a Kölyök Dance, Happy Dance, Monster Dance csoportjait is felléptetve, természetesen a helyi táncosok is a színpadon voltak a mintegy másfél órás táncshow-ban. Az esti sztárfellépők sorrendjét megváltoztatták, ami azért is mehetett könnyen, mert a két X-Faktoros előadó egy autóval érkezett. Előbb a későbbre hirdetett Horányi Juli állt színpadra. Ő a magyarországi tehetségkutató ötödik évadának második helyezettje, és maga mondta el, hogy tavalyi első lemezének dalait adja elő, amit a közönség valószínűleg nem nagyon ismer, de remélhetőleg majd megszeret. A már megjelenésében is sajátos stílusú énekesnő maga is érezhette, hogy ez így „vékony” lesz, beiktatott hát egy Lady Gaga és egy Sia Furler (Cheap Thrills) dalt a saját dalok és szerzemények mellé.

Koncertek, táncosok

A közönséget igazából Oláh Gergő megjelenése tüzelte fel. A harmadik X-Faktor győztese saját és az általa alapított Roma Soul zenekar dalaiból adott elő, nagy sikerrel, hiszen kérdésére, miszerint ki szereti a cigányzenét, meglehetősen sokan kiabáltak igent. Azonban ő is tuningolta repertoárját egy-egy Bruno Mars, Stevie Wonder és Piramis nótával. Táncversenyt is hirdetett a közönségnek és a színpadra hívott párosról, kik André és Nikole néven mutatkoztak be, kiderült, hogy táncban legalább olyan jók, mint Oláh Gergő énekben, bizton versenytáncosokra esett a véletlenszerű választás. Oláh Gergő maga is megcsillogtatta néptánctudását és nem fukarkodott életvezetési tanácsokkal sem a dalai között. Aki ezek közül meg akarta fogadni a párválasztásra és az „együtt könnyebb” témára vonatkozókat, annak kapóra jött a koncertek után tartott menyasszonyiruha-bemutató, melynek során az idei trendet láthattuk. Közben két repülő is elhúzott a térség felett, mintha csak azt az információt akarták volna alátámasztani, hogy a kétnapos ünnepség végén, vasárnap este elmarad(t) a tűzijáték: a szervezők nem kaptak engedélyt rá, mivel a helyszín felett van egy légifolyosó és nehogy bekavarjanak a váradi reptérre le vagy éppen felszálló gépmadaraknak. A szombati programot szabadtéri diszkó zárta.

Rencz Csaba