Bihar–Kapuvár: fejlődő kapcsolatok

Bihar megye – 2003-tól áll tesvér-települési kapcsolatban Bihar község, valamint a magyarországi Kapuvár. Ezek a kapcsolatok a legtöbb esetben kulturális, sport- vagy kapcsolatot erősítő találkozókból állt.

A napokban Bihar községben járva Nagy Gizella, a község polgármestere arról tájékoztatott, hogy a hosszú közös testvéri együttműködés eredményeként megjelent az első kapuvári vállalkozó, aki a község Nagyvárad felőli bejárata mellett alakított ki egy nagyobb szolgáltatóegységet, melyet már az elmúlt évben működtetett, és melyet az idén továbbfejlesztett.

„Egy hosszú ideje tartó kapcsolat eredménye mindez”, tájékoztatott a polgármester. Majd arról beszélt, hogy a két település között kialakult testvéri kapcsolat egy véletlen eredménye. Elmondta, Kapuvár városnak mintegy tizenkétezer lakosa van, Győr-Sopron megyében található, és a véletlen találkozás után a kapuváriak szorgalmazták a testvér-települési együttműködés megvalósítását.

Amikor először Biharon jártak, aláírták a testvér-települési szerződést a bihari Helyi Tanács határozata értelmében, valamint a Külügyminisztérium előzetes engedélyével. Ez a szerződés főleg a kultúra és a sport terén foglal magába nagyobb kitételeket, de a gazdasági, kereskedelmi együttműködés fejlesztése is jelen van.

Tíznapos nyaralás

– Az első látogatásunk, melyet mi tettünk Kapuváron, csak megerősítette ezt a kapcsolatot – folytatta Nagy Gizella. – Ezek kiépítése számunkra kedvező, hiszen a kapuváriak évente húsz Bihar községbeli gyereknek biztosítanak tíznapos nyaralást a Balatonon, ahol az önkormányzat egy nyaralóval rendelkezik. Ezt én kértem, hogy így legyen, amikor ők bejelentették, hogy gyűjtést akartak szervezni Bihar község számára. Elmondtam, erre nekünk nincs szükségünk. Szerintem ez a legkézzelfoghatóbb segítség, melyet felénk nyújthatnak. Tavaly aztán megjelent „első fecskeként” az a vállalkozó – név szerint Szalai Péter –, aki bérbe vette, majd továbbfejlesztette azt az elhagyatott telepet, mely a község bejártához van közel, mondta az elöljáró.

A jelen lévő Szalai Péterrel az említett telepet is felkerestük. A főbejárat épületénél festők-kőművesek szorgoskodtak. Szalai Péter viszont a most felépített betonkeverő-állomást mutatta meg, melynek nagysága – de kivitelezése is – valóban lenyűgöző.

Dérer Ferenc