Bihardiószegiek Eger városában

Akt.:
Bihardiószegiek Eger városában
Október 17-én, szombaton a bihardiószegi református egyház lelkes csapatával elindultunk a magyar-román határ felé, úti célunk Eger volt.

Az esős idő nem vette el kedvünket. Bara László tiszteletes úr kora reggel igével köszöntött bennünket, Isten áldása végig jelen volt rajtunk. Mire Egerbe értünk az eső lassan-lassan elállt.
Egy kedves idegenvezető, Várkonyi Tünde várt bennünket, aki érdekesebbnél érdekesebb történetekkel, rendkívüli humorával tarkítva vezetett be bennünket Eger város történelmébe.
A város központjában a számtalan látnivaló közül megcsodálhattuk a Sportmúzeum gyönyörű, impozáns épületét, kovácsoltvasból készült kapuit. A Dobó téren lévő minorita templomból kijövet, Dobó István szoborcsoportját láthattuk. Képkiállításon vehettünk részt. Ezután ellátogattunk az István Pince és Bormúzeumba. Itt egy hosszú pincében közösen elfogyaszthattuk otthonról hozott uzsonnánkat, majd mindenki egy-egy pohár egri bikavért kapott ajándékba. A következő állomásunk Egerben a hatalmas Bazilika volt. Felejthetetlen élmény volt számunkra, hogy kórusunkkal elénekelhettük a Jézus az életem megváltója című kánont.
Útközben a vár felé megálltunk egy pár perc erejéig Gárdonyi Géza szobránál, majd néhány merészebb társammal felmentünk a minaret tetejébe, ahonnan láthattuk Eger városának szépségeit. A Marcipánia múzeumot kár lett volna kihagyni. Tátott szájjal néztük a szebbnél szebb marcipánból készített mesefigurákat, hímzett párnákat, sőt egy egész marcipán barokk szobát csodálhattunk meg.
A várban az ódon kőfalak közt néhány óra erejéig visszautazhattunk az 1552-es történelmi időkbe, amikor Dobó István és serege visszaverte Szulejmán szultán egész csapatát. Közben egész nap várjátékok, solymászat és más kulturális programok voltak, mivel ekkor tartották a várnapokat. Megismerkedhettünk a korabeli fegyver és ruhaviselettel, a vitézek páncélzatával, a börtönmúzeumban különböző kínzóeszközökkel.
A történelmi időutazás után, borkóstolóra voltunk hivatalosak a Szépasszony-völgybe, ahol egy helybeli pincészetben a vidék jellegzetes borai közül hat féle bort ízlelhettünk meg. Pincék sorozata kecsegtette a turistákat finomabbnál finomabb borok kóstolására.
Hazafelé a buszon a magyar népdalok és a gyönyörű egyházi énekek megszólaltatása közben forgattuk szíveinkben a megtapasztalt élményeket.

Ghitea Angéla