Biharban az emléktúra huszárjai

Biharban az emléktúra huszárjai
Bihar megye – Szent Imre herceg születésének 1000. évfordulóját ünnepeljük idén. Több szervezet közös elhatározásából jött létre az a lovas emléktúra, mely a herceg kultuszának ápolását tűzte célul.

A Pro Szentjobb Alapítvány illetve a Bocskai és Európa Közhasznú Kulturális Egyesület együttműködésével augusztus elején indultak útnak az Együtt határok nélkül–Szent Imre milleniumi emléktúra résztvevői, hogy Hargita, Maros, Kolozs és Szilágy megye érintése és közel 500 kilométer megtétele után érkezzenek Biharba. A megyénkbeli Hegyközszentimrén ér véget ugyanis szeptember 1.-én a túra, ahol a hagyomány szerint 1031-ben a herceg egy vadászbalesetben életét vesztette.

A huszárokat, illetve a kisérő személyzetet vasárnap délután a község határában fogadták Bályok elöljárói, illetve feldíszített szekéren lakosok. Már a tervezett érkezési idő előtt jóval gyülekeztek az esemény iránt érdekődők Bályok központjában, ahol a kultúrház körüli nyüzsgés is elárulta: fontos esemény történik. Még 20-25 perc, és itt lesznek, mondta Zatykó István, Berettyócsohaj község polgármestere, aki a szentjobbi huszárcsapat tagjaként részese a túrának, ám Bályokra hamarabb és „civilben” érkezett. Minden állomáshelyen fantasztikus fogadtatásban volt részük, és csodálatos tájakon vágtak keresztül, elkerülve lehet?őség szerint a főutakat, emlékezett. A „külső helyszín” után a községközpontban már népes és lelkes fogadtatásban volt részük a huszároknak. Elsőként nem a lovak, hanem a lóerők érkeztek meg, ugyanis a menetet járművek is kísérik, szállítva a logisztikát. Zatykó Istvántól, a szentjobbi huszárcsapat résztvevője kérdésünkre elmondta: fél év előkészítés után indult a túra, melynek során 11 ló (és lovas) közül 8–9 állandóan úton volt, csak az került szállító járműre, aki sérülést (húzódás, ficam) szenvedett.

Műsoros fogadtatás

Csíkszentimréről indulva, és (egyebek mellett) Zetelakát, Parajdot, Szovátát, Nyárádszentimrét, Tordaszentlászlót, Kalotaszentkirály és Szilágynagyfalut érintve érkeztek Bályokra, hegyen-völgyön keresztül. A község határában Marosan Arsenie polgármester, a bályoki kultúrház udvarán Daróczi Mihály polgármester üdvözölte a csapatot. A félkörben összesereglett helybéliekkel szemben sorakoztak fel a lovasok, középen pedig a bályoki gyerekek mősorral kedveskedtek a vendégeknek: volt szavalat, népdal, néptánc, Kossuth-nóta, modern tánc, Seres Erzsébet helyi RMDSZ-elnök, a fogadtatás főszervezője pedig a település rövid történetét ismertette. A huszárok nyeregben ülve nézték a műsort (és – némi képzavarral – még a lovak is birkatürelemmel viseltettek), figyelmüket leginkább a stílusnak megfelelő ruházatú moderntáncosok tüzelték fel.

Következik a túra vége

„Hazaérkeztünk”, kezdte vizsont-üdvözlő beszédét a „főhuszár” Csontos János magyarországi képviselő, ismertetve a mögötük lévő egy hónap eseményeit, és bemutatva a „hadtápszemélyzetet” is. Az állatállomány a református parókia udvarán, a huszárok és kísérőik a Károlyi kastélyban kaptak szállást, hogy onnan Micskére, Szentjobbra, majd a hét végén, a túra zárórendezvényére, Hegyközszentimre felé induljanak.

Rencz Csaba