Bihar megyét érintő újdonságok

Bihar megyét érintő újdonságok
Bihar megye – Uniós pénzalapokról, a megyét érintő fejlesztésekről szólt a Prefektúrán tartott szombati sajtótájékoztató, melyen Lucia Varga államtitkár és Ilie Bolojan kormányfőtitkár is résztvett.

A környezetvédelmi államtitkár bejelentete: 2013-ig a hazai városok összes lakosa számára biztosítani fogják a csapvizet és a csatornázást, 2015-ig pedig mindez a falvak lakosaira is érvényes lesz. Ez alatt az idő alatt 257 kilóméter ivóvíz-vezeték és 513 kilóméter csatornavezeték fog majd épülni. Újdonság, hogy Bihar megye 75 millió euró értékű uniós pénzalapokban részesülhet a csatornázás és ivóvíz-bevezetésre; ahhoz, hogy ezt az öszeget megpályázhassák, a megyénkben létező hét mikrorégió képviselőiből mihamarabb meg kell alakulnia a Közösségek közti Fejlesztési Egyesületnek, mely irányítani fogja a pénzalap megpályázását. A minisztérium ezenkívül további 100 millió új lejjel támogathatja a csatornázás bevezetését. „Jó lenne minél hamarabb leadni a pályázatokat, hogy ne vesszen el ez a pénz” – mondta az államtitkár.

Négysávos lesz

Ilie Bolojan kormányfőtitkár három újdonságról számolt be: az illetékes szervek beleegyezésüket adták ahhoz, hogy a nagyváradi körgyűrű négysávos legyen, úgyhogy jelenleg csak azon a részen folytatódnak a munkálatok, amelyeket ez a változás nem érint. Az egyik márciusi kormánygyűlésen hagyják majd jóvá a változtatást. Ezt követően meg lehet szervezni a versenytárgyalást a tervezet elkészítésére és a munkálatok elvégzésére. „Mihamarabb jelentős pénzügyi támogatást kell találnunk ennek a munkálatnak az elvégzésére” – mondta a kormányfőtikár. Arról is beszámolt: Eugen Nicolaescu egészségügymniszter szombaton Nagyváradra látogat, hogy megbeszélje az egészségügyi intézmények vezetőivel a beruházásokkal kapcsolatos részleteket; egy másik újdonság: Bihar megyének 114 milliárd lej jut a vidéki iskolák fejlesztésére.

Hamarosan dönt

Később, arra a kérdésre, hogy versenybe száll-e a polgármesteri tisztség elnyeréséért Nagyváradon, azt válaszolta: az világos, hogy Nagyváradnak új lendületre van szüksége. „Tudom, hogy mit kell tennem ennek érdekében. Legkésőbb két hét múlva választ fognak kapni” – tette hozzá.

Mircea Ghitea prefektus arról számolt be: a korábban megyei útként számontartott Pusztaújlak és Hagymádfalva, valamint a Bihar és Bizstraterebes közötti országút-szakaszok javítása március első felében kezdődik el.

Neumann Andrea