Bihar Megyei Tanács: 32 millió lej sorsa a tét

Rendes havi ülését tartotta a Bihar Megyei Tanács a megyeháza dísztermében. A szerző felvétele
Rendes havi ülését tartotta a Bihar Megyei Tanács a megyeháza dísztermében. A szerző felvétele
Kedden rendes havi megyei tanácsülés volt a megyeháza dísztermében. Egy-egy szociáldemokrata és liberális önkormányzati képviselő is hiányzott, több napirendi pont nem ment át. Az ipari parkok esetében jelentős előrelépések történtek az utóbbi időben.

Az egyik szociáldemokrata képviselő kórházba került, így foghíjas volt a PSD-frakció. Ezért az abszolút többséget, vagyis a 18 szavazatot igénylő előterjesztések nem mentek át, mivel az RMDSZ–PSD–ALDE-koalíció a hiányzás miatt egy szavazatot nem tudott biztosítani. Amúgy Ionel Avrigeanu, a liberálisok frakcióvezetője már a közgyűlés elején jelezte, hogy a PNL-sek nem fogják garantálni a hiányzó voksot. Történt ez azt követően, hogy az első napirendi pontnál, ami mandátumjóváhagyásra vonatkozott, 16–16 lett a voksolás eredménye, vagyis a múlt havi tanácsülés után immár másodszor nem vált lehetővé Carmen Pantiș aneszteziológus beiktatása liberális képviselővé.

A megyei tanács vezetése körülbelül négy hónapja dolgozik azon, hogy négy olyan nagy munkálatban, melyek infrastruktúrát érintettek a múltban – három út és a Körösvidéki Múzeum új székhelye – pénzt szerezzen vissza az Észak-Nyugat Régió Fejlesztési Ügynökségtől. Ezek olyan projektek, melyeket saját forrásokból finanszíroztak, de a pénzösszegeket most visszakaphatják európai uniós alapokból. Ezek összege közel 82 millió lej. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke múlt szombaton tárgyalt erről, 50 millió lejt az állami költségvetésbe kellene átutalni, 32 millió lej viszont itt maradna, ami nyilván egy hatalmas összeg a jelenlegi finanszírozási körülmények közt. Ehhez azonban, a többi dokumentáció mellett, szükség volt tegnap egy jóváhagyó tanácsi határozatra is, mindegyik beruházásra, és mindegyik összegre. A liberálisok ellenszavazata miatt azonban ez meghiúsult, hiába figyelmeztette őket arra Pásztor Sándor, hogy a gesztusokkal tulajdonképpen elvonnak a megyétől 32 millió lejt. A koalíció reményei szerint azonban az e hét péntek délelőttre összehívott rendkívüli tanácsülésen a most betegség miatt távollevő PSD-s képviselő meg tud majd jelenni, és így meglesz a szükséges 18 ember az anyag megszavazásához.

Szociális szolgáltatások

Egy hét eleji sajtótájékoztatón a PNL megpróbált fogást találni a Megyei Tanácson a kiszervezett szociális szolgáltatások ügyében, bár ez nem közvetlenül a megyéhez tartozik, hanem az alárendeltségében levő Bihar Megyei Társadalom- és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (DGASPC). A támadást a tanácsülésen is folytatták, melynek az egyik idevágó napirendi pontjánál két problémát vetettek fel, melyek közül az egyik a körösmarti szociális központ dolga, a másik pedig a váradi 2. számú gondozóközponté. „Időközben mindkét gondot megoldottunk, de nem voltunk hajlandóak körülbelül másfél hónappal ezelőtt egy ilyen témában feszültség hatására dönteni. Megoldottuk sokkal kevesebb személyzettel, és jó hír az, hogy közbenjárásra el sikerült érni azt is, hogy körülbelül 8,2 millió lejt kapjunk szociális szolgáltatásokra a kormánytól az év hátralevő részére, amiből teljes egészében biztosítani tudjuk a rendszer működését. Kicsit árnyékra vetődtek tehát a liberálisok, de hát ők mindennel próbálkoznak, csak hogy feszültség legyen” – nyilatkozta a tanácsülés után a Bihari Naplónak Pásztor Sándor.

Az ipari parkok esetében jelentős előrelépések történtek az utóbbi időben. Mezőtelegden meghirdették a tenderpályázatot, és októbertől dolgoznak a tényleges kivitelezésen (utak, áram, csatorna, ivóvíz gáz), Székelyhídon megvan a cím, és időközben jogilag is rendbe tették a bekötőutat, és a tulajdonukban van, illetve októberben kell a váradi Tudományos és Technológiai Park dokumentációját leadni. A sürgősségi döntések meghozatalához össze kell hívni egy azonnali rendkívüli részvényesi közgyűlést, amit a liberálisok hátráltatni próbáltak, de mivel a vonatkozó határozattervezet elfogadásához elég volt az egyszerű többség, átment.

Buszállomások

Pásztor Sándor még tavaly jelezte, hogy rendbe teszi a tömegközlekedést a megyében, aminek része, hogy főleg a városokban, buszpályaudvarokat kell kiépíteni. Minden városnak a megyei önkormányzat küldött felszólítást, hogy adjon területet, és a tanács megtervezi, illetve megépíti a buszállomást. Erre három város reagált, jellemzően az RMDSZ-es vezetésű Margitta, Székelyhíd és Nagyszalonta. Se Belényes, se Vaskohsziklás vagy Diófás nem válaszolt. Székelyhíd esetében jutottak el abba a fázisba, hogy már ki tudják dolgozni a dokumentációkat, és neki tudnának kezdeni a folyamatnak, a liberális párt ellenkezése miatt azonban ez az előterjesztés megbukott.

Szintén a PNL miatt nem sikerült a megyei költségvetés kiigazítása és a tartalékalapból való kiutalás – utóbbira az afrikai sertéspestis okozta károk miatt lett volna szükség. Nem ment át a megye magán- és közvagyoni leltárának aktualizálása se, viszont elfogadta a testület az önkormányzat és a Római Katolikus Püspökség közti bérleti szerződés megszüntetését, hiszen a múzeum végleg kiköltözött a Barokk Palotából.

Ciucur Losonczi Antonius