Bihar megyei RMDSZ-sek jártak a kormányfőnél

Bihar megyei RMDSZ-sek jártak a kormányfőnél
Kedd délután Victor Ponta miniszterelnök megbeszélésre hívta az RMDSZ két frakciójának tagjait, hogy tájékoztassa őket az állami költségvetés-tervezetről. Íme a tanácskozás részletei.

 

A találkozón természetesen ott voltak Biró Rozália szenátor, illetve Cseke Attila és Szabó Ödön parlamenti képviselők is, akik a Bihar megyét érintő prioritásokra hívták fel a kormányfő figyelmét.

Ezzel kapcsolatban a tanácskozás után Cseke Attila azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: ő elsősorban az észak-erdélyi autópálya Bors és Berettyószéplak közötti 64 kilométeres szakaszán zajló munkálatok folytatásának szükségességét emelte ki. Mint ismert, az idei büdzsében 188,3 millió lejt irányoztak elő erre a célra, ez azonban csupán a tavaly elvégzett munkálatok költségeinek fedezésére elegendő. Azt javasolta: egészítsék ezt ki még 660 millió lejjel, vagyis körülbelül 150 millió euróval, mely összeg amúgy csak a fele annak a pénznek, mely az említett rész befejezéséhez kell. A honatya ugyanakkor azon véleményének adott hangot: tíz év után végre be kellene fejezni az autópályát, ráadásul a magyar oldalon Debrecen irányából folytatnák az ottani sztrádát, ha látnák, hogy van ahová csatlakoztassák. Emellett a román állam évi 40-45 millió eurót fizet a Bechtel cégnek akkor is, ha nem dolgozik, így tulajdonképpen, ha ugyanígy folytatódnak a dolgok, hat év alatt a semmittevésért kifizetik a vállalkozásnak az autópálya teljes árát.

Fogyatékkal élők

Az összejövetelen az RMDSZ-sek azt is felvetették: nem tudják támogatni azt a sürgősségi kormányrendelet, mely a mezőgazdasági földterületekre, az állatokra, illetve a késztermékekre kivetett adókra vonatkozik. Azt kérték Victor Pontától: egyeztessen erről komoly szakemberekkel is, mielőtt az év második felében hatályba léptetné a jogszabály. A tanácskozáson ezen kívül kulturális és tanügyi kérdésekről is szó esett, a bihari RMDSZ-sek arra hívták még fel a miniszterelnök figyelmét: mint ahogy általában minden évben lenni szokott, valószínűsíthető, hogy az idén is szeptemberig elfogynak azok a költségvetési források, melyeket a fogyatékkal élő személyeknek az önkormányzatokon keresztül történő támogatásra különítettek el, így megoldást kellene találni erre a problémára.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,