Bihar megyei körkép

Magyarkakucs – Magyarkakucson az iskola termeiben lehetett voksolni, délután 5 órakor a listán szereplő 90 magyar nemzetiségű szavazópolgárból 65-en voksoltak az EU-parlamenti képviselőjelöltjekre. Ez több mint 70%-ot jelent, a szavazás végéig ez még javul, mondták Kakucson.

Örvénd – A kultúrotthonban berendezett két szavazókörzetben közel 750 szavazópolgárt vártak, hogy éljenek alkotmány biztosította jogaikkal, ezek közül a kora délutáni órákban csak 150-en tették ezt meg.

Nagyszalonta – Nagyszalontán tíz körzetben várták a szavazásra jogosult polgárokat. A déli órákig mindenütt csöndesen zajlott a voksolás. A parlamenti képviselők listájára körzetenként 12–20 százalékos volt a részvételi arány. A szélső kerületekben volt alacsonyabb a részvétel, a központban számlálták a húsz százalékot. A népszavazásra ennél jóval kisebb arányban adták le szavazataikat a polgárok. Itt mindössze tíz százalék körüli volt a részvételi arány a kora délutáni órákban. A szavazás mindenütt nyugodtan zajlott, rendbontást sehol nem észleltek, bár azt több körzetben megfigyelték, hogy a referendum terme előtt álldogáló megfigyelők előszeretettel tessékelték be oda is a voksolásra érkezőket, azokat is, akik egyébként nem igazán akartak véleményt nyilvánítani a szavazási törvény ügyében.

Belényes – A megyei jogú város hat választókörzetében 14 óráig a 9683 szavazásra jogosult polgár 17,83%-a adta le voksát az EU-parlamenti képviselőjelöltekre, míg 17,33 százaléka a referendumra.