Bihar megyei az influenza újabb halálos áldozata

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Országos szinten 19-re nőtt az influenza halálos áldozatainak száma, miután szombaton egy Bihar megyei 67 éves férfi elhunyt a megyei kórházban.

A halálesetet hétfőn jelentette az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központon (CNSCBT) keresztül. A férfinál AH1 típusú influenzát diagnosztizáltak, nem kapott védőoltást, és más egészségügyi problémákkal is rendelkezett. Bihar megyében ez a második influenza okozta haláleset: január végén egy 66 éves érszőllősi férfi halt meg, akinél egyéb betegségek mellett (szívbetegség és magas vérnyomás) szintén kimutatták a vírust.

Védőoltás

Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint az országban három járványkitörési gócpont van: Jászvásár, Konstanca és Bukarest, két fővárosi kórházban, a Victor Babeş Kórházban és a Dr. Matei Balş Járványkórházban karantént rendeltek el a magas számú megbetegedések miatt. Az egészségügyi minisztérium szerint az orvosi rendelőkben több mint 135.000 influenza elleni védőoltás áll rendelkezésre, a hideg idő beköszönte óta 800.000 személy élt a védőoltás lehetőségével.