Bihar megyében is sztrájkoltak

A félixfürdői rehabilitációs kórházban is megtartották a figyelmeztető sztrájkot. Fotó: Federația Sanitas din Romănia
A félixfürdői rehabilitációs kórházban is megtartották a figyelmeztető sztrájkot. Fotó: Federația Sanitas din Romănia
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak szerdán a Sanitas Szakszervezeti Szövetség tagjai országszerte, így Bihar megyében is. Az egészségügyi alkalmazottak 8 és 10 óra között beszüntették a munkát.

Az országban a Sanitas Szakszervezeti Szövetség több mint 70.000 tagja vett részt a figyelmeztető sztrájkban szerda reggel 8-10 óra között – nyilatkozta Marius Sepi a szakszervezeti szövetség alelnöke. Többek között Bihar, Brassó, Dămboviţa, Maros, Călăraşi, Iaşi, Constanţa, Argeş, Brăila, Olt, Gorj, Suceava, Hunyad, Galaţi, Fehér, Kolozs, Szatmár, Temes, Tulcea, Teleorman, Botoşani, Máramaros, Kovászna, Krassó-Szörény megyékben és Bukarestben függesztették fel a tevékenységet két órára, ami a sürgősségi ellátást nem érintette, viszont ez idő alatt elhalasztották a beutalásokat és a nem életmentő műtéteket. E mellett az egészségügyi alkalmazottak egy piros-sárga-kék szalagot tűztek ki. Adriana Vladut, a Sanitas Bihar megyei vezetőjét nem tudtuk elérni, őt arról kérdeztük volna, hogy a megye hány egészségügyi intézményében tartották meg a sztrájkot és hogy körülbelül hányan vettek ezen részt.

Sztrájk október 31-én

„Október 19-e fontos nap a teljes egészségügyi rendszer számára. Itt az ideje annak, hogy kiálljunk a jogainkért. Itt az ideje annak, hogy véget vessünk az egészségügyi személyzet megaláztatásának. Nem akartunk eddig eljutni, de a jelenlegi körülmények között nem áll módunkban gyakorolni mesterségünket. Oda jutottunk, hogy pácienseinknek maguknak kell megvásárolniuk a kezelésükhöz szükséges kellékeket. Oda jutottunk, hogy kollégáink belehalnak a kimerültségbe” – fogalmaznak az érdekvédelmiek képviselői a szakszervezeti szövetség honlapján megjelent üzenetükben. Amennyiben az illetékes hatóságok nem teljesítik a Sanitas egységes bértörvénnyel kapcsolatos követeléseit, október 31-én általános sztrájkba lépnek az egészségügyi alkalmazottak. Marius Sepi szakszervezeti alelnök szerint ez idáig több mint 68.000 támogató aláírást gyűjtöttek, tehát jóval többet, mint a szükséges 50.000. Az egészségügyi alkalmazottakat tömörítő Sanitas egy hónappal ezelőtt kezdte el tiltakozó megmozdulásainak sorozatát.

P. Nagy Noémi