Bihar kultúrájáért érmet kapott

Bihar kultúrájáért érmet kapott
Nagyvárad- Kedd délután a január 20-25. között zajló A magyar kultúra ünnepe keretében a BINCISZ szervezett rendezvényt, amelynek keretében dr. Pomogács Bélának Bihar kultúrájáért érmet adtak át.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében rendezett eseményt kedd délután A magyar kultúra ünnepe sorozat keretében a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) és a Nagyváradi Civil Kerekasztal, A kultúra: nemzeti megmaradásunk és felemelkedésünk záloga címmel.

Az érdeklődőket dr. Fleisz János egyetemi tanár, BINCISZ-elnök köszöntötte, majd Meleg Vilmos színművész szavalta el a Himnuszt, egy kicsit később pedig a Szózatot. Zalder Éva igazgatónő arra hívta fel a figyelmet: a történelem, illetve a kultúra néha korrigálja önmagát, hiszen pár évvel ezelőtt visszatért a magyar közösséghez az az ingatlan (az ünnepség helyszíne), mely egykor, mint Nogáll-intézet, a felekezeti oktatás reprezentatív fellegvára volt.

Dr. Fleisz János felidézte, hogy a BINCISZ együttműködve a berettyóújfalui önkormányzattal 2001 óta rendezi meg folyamatosan A magyar kultúra ünnepe rendezvénysorozatot, és szerinte a jövőre nézve is még kiaknázatlan lehetőségek mutatkoznak. Úgy fogalmazott: a 21. században nekünk is meg kell találnunk azokat az értékeket, melyek összefognak bennünket, mert szükségünk van egymásra, arra, hogy jobban odafigyeljünk egymásra, világnézettől függetlenül. Hozzátette: az évszázadok folyamán hányattatásaink közepette is a kultúra megőrzött minket, mert olyan szellemi és erkölcsi értéket képvisel, melynek nem kell kampány.

A folytatásban Muraközi István berettyóújfalui polgármester a rendezvénysorozat keresztapáinak nevezte Fleisz Jánost és Porkoláb Lajost, kiemelve azt, hogy a valamire való odafigyelés egyúttal a sérülékenységet is jelzi, ezért kell gondozni és ápolni a kultúránkat, hogy az utánunk következő generációknak is jusson belőle. Ezután A Bihar kultúrájáért civil érem ünnepélyes átadására került sor, melyet az idén dr. Pomogáts Béla budapesti irodalomtörténész vehetett át. A 2006-ban alapított díjjal azoknak a civileknek a munkásságát ismerik el, akik a legtöbbet tettek Nagyvárad, illetve a bihari térség kultúrájáért, a magyar összetartozás elmélyítéséért.

Szimbólumok

Dr. Pomogáts Béla ezt követő előadásában azon meggyőződésének adott hangot: a Himnusz és a Szózat nemzeti identitásunknak, közösségi hitvallásunknak a kifejezői. Olyan szellemi magaslaton vannak, hogy nem állítható melléjük a Székely himnusz, mely szerinte a nemzeti szellem túlbuzgóságáról árulkodik. Kölcsey és Vörösmarty költeményei viszont mindig időszerűek, irodalmi értékűk megkérdőjelezhetetlen, védik nemzeti identitásunkat és fontos szerepük vannak ennek megtartásában. Kifejezői ugyanakkor a szolidaritásnak és az egységnek, a leghatékonyabb közösségalkotó és nemzettudat formáló szimbólumok. Költői alkotásként is kivételesek, kiváló irodalmi művek, cselekvő hazafiasságra nevelnek és biztatnak.

Az ünnepség záróakkordjaként a berettyóújfalui II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Bihari Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai és Ifjúsági Fúvós Zenekara (zenekarvezető: Bognár Péter) lépett fel. Felcsendült Bach: D-dúr szvit (prelúdium), Rahmanyinov: Elégia, Vivaldi: Tél (I. tétel), Igor Lesnik: First Toy és Gershwin: Summertime, illetve Somebody Loves Me című szerzeménye, valamint a Kossuth induló, Bray kastélya 1. és 4. tétel, és egy könnyű barokk szvit 1. és 3. tétele. Szólistaként közreműködtek: Pető Áron András (gordonka), Farkas Szilvia (zongora), Herczegfalvi Zoltán (hegedű), Ködöböcz Katinka (zongora), Szalai Tamás (ütőhangszer), Sólyom Edit (fuvola), Dobos Gyöngyi (fuvola) és Nagy Renáta (klarinét).

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,