Választások

2020.09.17. 11:11

Zahari Jakab: A mi feladatunk összefogni Tenke magyarságát

A dél-bihari szórványban nem egyszerű feladat megőrizni a magyar önazonosságot, de mi magyarnak neveljük gyermekeinket, nekik szeretnénk szebb, élhetőbb jövőt biztosítani, ezért is vállaltuk a munkát a Néppárt helyi szervezetében – mondta el lapunknak Zahari Jakab, aki csapatával együtt ezzel a mottóval vág neki a választásoknak Tenkén, ahol magyar szempontból pozitív megvalósításokból és tervekből sincs hiány. A kétgyermekes mezőgazdasági vállalkozó beszélt a helyi magyarság életéről, terveiről, lehetőségeiről is.

Tóth Ádám

A mindössze 15 százaléknyi magyar lakosságú Tenke községben a magyar élet egyik központja Bélfenyér, hiszen ez a kis falu a mai napig magyar többségű – magyarázta Zahari Jakab, aki azt is hozzátette: abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nagyon jó kapcsolatot ápol Tenke PNL-s polgármesterével, így a falu képviselőjeként komoly pénzeket tudott kilobbizni Bélfenyér fejlesztésére. Ennek is köszönhetően avathattak új elemi iskolát, így épülhetett új ravatalozó, és ezért jut mindig pénz kulturális rendezvényekre, falunapra, szüreti bálra, és más, a közösséget erősítő rendezvényekre – sorolta Zahari. Bélfenyéren szeretnénk folytatni a megkezdett munkát, hiszen sok olyan tervünk van még, ami a közösség javát szolgálja. Ugyanakkor a következő négy évben a községközpont, Tenke magyarságát szeretnék megszólítani, hiszen az ottani nemzettársaink is hasznát kell lássák munkánknak – fogalmazott.

„Miután sok tenkei magyar emberrel elbeszélgettünk, Szabó Tibor néppártos önkormányzati képviselőjelölt kollégámmal összeállítottunk egy listát, melyen azokat az elképzeléseinket összegezzük, melyek mind Tenke összlakosságának, mind pedig a helyi magyarságnak hasznára válnának. Mivel közösségünk nagyon elöregedett, sok az idős, beteges személy Tenkén, kiemelt fontosságúnak érezzük, hogy huszonnégy órás állandó orvosi ügyelet legyen elérhető községünkben. Ezt természetesen az önkormányzat partnerségével képzeljük el” – tette hozzá. A néppárti politikus kitért arra is, hogy Tenkén nagy szükség lenne egy elkerülő útra, hiszen nagyon nagy az átmenő forgalom, ezért ezt a tervet a helyi testületbe bejutva is szeretnék képviselni, támogatni. „Két olyan tervet is leteszünk majd az önkormányzat asztalára, amelyek elsősorban magyar közösségünk megmaradását segítenék elő, de az egész község csak nyerne vele” – vázolta Zahari. Az egyik egy magyar közösségi központ, egy Magyar Ház megépítése lenne, mely a későbbiekben kulturális rendezvények, más közösségi események helyszíne lehetne, teret adna a helyi magyarságnak. A másik elképzelés pedig a Tenkei Magyar Napok megszervezésére irányulna. Ezt az eseményt szintén a közösség megmaradásának szolgálatába állítanánk, a helyi magyarság itt mutathatná meg magát, az általa képviselt értékeket. „Nagy lökés lenne ez önbecsülésünknek, és sokat segítene önazonosságunk megőrzésében” – jegyezte meg Zahari Jakab. Mi ezekkel a tervekkel állunk a tenkei és bélfenyéri magyar emberek elé, ehhez kérünk tőlük bizalmat és támogatást a szeptember 27-ei választásokon. A mi munkánkra és a Néppártra számíthatnak a tenkeiek – összegezte az önkormányzati képviselőjelölt.

Borítóképen: Zahari Jakab és Szabó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!